A venit momentul să faci analizele anuale de rutină? Se recomandă să nu mănânci și să nu bei nimic în afară de apă cu 8-12 ore înainte de recoltarea de sânge pentru analize. Nu ar trebui să fumezi, să mesteci gumă sau să faci sport – acestea stimulează digestia, ceea ce poate afecta rezultatele. 

mamaplus

De ce nu trebuie să mănânci înainte de analize 

Substanțele nutritive din alimente și băuturi ajung în circulația sanguină și pot modifica rezultatele analizelor. De exemplu, dacă mănânci sau bei înainte de măsurarea glicemiei, nivelul zahărului în sânge va fi probabil mai mare decât dacă nu faci asta. Dacă nu mănânci și nu bei, medicul va obține un rezultat de referință pe care îl compară cu alte rezultate, astfel încât să aibă o imagine de ansamblu asupra nivelurilor glicemiilor tale de-a lungul timpului.

Ce faci înainte de a merge la analize

- Nu este nicio problemă dacă bei apă înainte de recoltare, însă nu o face dacă medicul ți-a interzis acest lucru.

- Ce fel de apă să bei? Apa de la robinet sau cea îmbuteliată sunt în regulă, însă, dacă te-ai obișnuit să storci o lămâie în apă, lasă pe altă dată acest obicei. Înainte de recoltare, nu se recomandă nici apă carbogazoasă, băuturi acidulate sau ceai.

- Apa îți hidratează organismul și face venele mai vizibile. Hidratează-te bine cu două zile înainte de recoltare. De asemenea, încearcă să bei câteva pahare cu apă chiar înainte de recoltare pentru a înlesni asistentei găsirea venei.

Care sunt analizele care se recoltează pe nemâncate?

Nu este necesar să nu mănânci sau să bei înainte de toate analizele de sânge. Există însă o serie de analize de sânge care necesită abținerea de la mâncare/băutură înainte de recoltare:

- Glicemie (glucoza serică);
- Profil lipidic; 
- Set de analize de rutină; 
- Teste pentru funcția renală;
- Determinarea vitaminei B12;  
- Sideremia;   
- Gama glutamil transferaza (GGT).  

Sursa