Glutenul este o proteină care se găsește în cereale, grâu, orz și secară. Pentru cei care au o afecțiune numită boala celiacă, glutenul le poate face mult rău. Cum îți dai seama dacă suferi sau nu de această afecțiune? Citește mai jos.

mamaplus

Simptomele intoleranței la gluten pot fi depistate foarte simplu:

1. Probleme gastrointestinale

Simptome precum balonare, diaree și constipație, indiferent de ce mănânci, sunt semne că organismul tău nu tolerează glutenul.

2. Absorbția grea a vitaminelor
Dacă o persoană este intolerantă sau doar sensibilă la gluten, stomacul nu absoarbe elementele esențiale din mâncare. De regul
ă, lipsa de fier este un indicator al acestei probleme.

3. Erupții pe piele
Keratosis pilaris și dermatita herpetiformă sunt două probleme de piele care apar în urma expunerii la gluten. Ambele provoacă niște erupții cutanate foarte neplăcute pe brațe, faț
ă, posterior, coate și pe linia părului.

4. Migrene
Durerile de cap frecvente sunt simptome pentru foarte multe probleme medicale.
Însă atunci când sunt combinate cu diaree, lipsa de fier și iritații ale pielii, e clar că sunt un semn al intoleranței la gluten. De obicei, apar la o oră-două după ce ai consumat produse cu gluten.

5. Dureri articulare
Intoleran
ța la gluten provoacă inflamații în corp. Durerile articulare, de multe ori diagnosticate ca artrita reumatoidă, sunt de fapt un simptom frecvent al acestei probleme.

6. Intoleranța la lactoză
Dacă ai probleme digestive de la lactoza, ai toate șansele să suferi și de intoleranța la gluten.

7. Oboseala cronică
Ca și în cazul migrenelor, oboseala poate fi un semn pentru mai multe afecțiuni. Însă, din nou, dac
ă este combinată cu probleme gastrointestinale, nu o ignora.

Cum te testezi pentru intoleranţa la gluten?
Cel mai bun mod de a determina dacă ai intoleranţă la gluten este de a ţine o dietă din care să elimini glutenul timp de 2 - 3 săptămâni, după care să îl reintroduci şi să repeţi experienţa pentru a observa modificările cu exactitate.

Cum se tratează intoleranţa la gluten?
Eliminarea glutenului 100% din dietă înseamnă 100%. Chiar şi urmele de gluten pot fi suficiente pentru a provoca o reacţie imună în corpul tău.

Sursa