Oamenii interacționează destul de mult unii cu alții la locul de muncă, iar această interacțiune favorizează răspândirea bolilor respiratorii, cum este gripa. Prin urmare, este deosebit de important ca angajații și angajatorii să pună în practică măsurile de prevenție a gripei, pentru a se asigura că activitatea este desfășurată într-un mediu sănătos.  

Vaccinarea împotriva gripei, în fiecare an, este cea mai bună măsură de a te proteja de gripă. Complementar, ai la îndemână o serie de acțiuni importante prin care te protejezi și îi protejezi pe cei din jurul tău. Acestea se numesc intervenții de sănătate publică non-farmaceutice și se referă la obiceiurile sănătoase precum izolarea la domiciliu, spălatul pe mâini cu apă și săpun sau acoperirea nasului și gurii când tușești sau strănuți. Aceste obiceiuri sunt deosebit de importante în timpul focarelor de pandemie de gripă sau atunci când nu există un vaccin disponibil, iar organismul are puține resurse de a lupta cu noul virus gripal. Acțiunile și obiceiurile sănătoase fac diferența în răspândirea gripei în comunitate, inclusiv la locul de muncă!

1. Stai acasă, pentru a evita răspândirea virusului gripal  la alte persoane

Dacă prezinți simptome asemănătoare gripei, stai acasă pentru a-i proteja pe alții și pentru a-ți ajuta organismul să învingă boala mai repede. Corpul tău are nevoie de odihnă pentru a lupta cu boala. 

Experții recomandă să stai acasă timp de cel puțin 24 de ore după dispariția febrei. Este posibil ca persoanele cu un sistem imunitar slăbit și copiii să stea mai mult timp acasă.

2. Evită contactul direct și apropiat cu persoanele bolnave

Particulele care conțin virusul gripal, eliminate prin tuse, pot călători până la 2 metri, deci este recomandat să păstrezi pe cât posibil această distanță față de persoanele bolnave. Limitează strângerile de mână și îmbrățișările!

Spune-i șefului și colegilor dacă ești bolnav. În acest fel, persoanele vulnerabile din birou vor ști să-și ia măsurile de precauție necesare pentru a se proteja de gripă.  

În timpul unei pandemii de gripă:

  • Evită spațiile în care oamenii se strâng în număr mare, cum ar fi sălile de conferințe sau ședințe, zonele de concerte, festivaluri, evenimente sportive;
     
  • Caută metode alternative (online, videoconferință, teleconferință etc.) de a participa la aceste adunări, pentru a evita contactul direct cu alte persoane.

3. Acoperă-ți gura și nasul când tușești și strănuți 

Este esențial să-ți acoperi gura și nasul cu un șervețel atunci când tușești și strănuți, pentru a reduce riscul de răspândire a virusului gripal. Aruncă șervețelul și spală-te pe mâini după fiecare utilizare. Dacă nu ai la îndemână un șervețel, poți folosi mâna sau mâneca de la bluză.

În timpul unei pandemii de gripă, este recomandat să folosești o mască chirurgicală.

4. Spală-te des pe mâini cu apă și săpun

Spălatul pe mâini reduce riscul de răspândire a virusului gripal atunci când dai noroc cu cineva sau când atingi diverse suprafețe sau obiecte infectate, cum ar fi birouri sau mânere de uși. De asemenea, este recomandat să te speli pe mâini înainte de a-ți atinge fața – gura, ochii, nasul.

Este deosebit de important să te speli pe mâini timp de 20 de secunde cu apă și săpun, de mai multe ori pe zi. Dacă apa și săpunul nu sunt disponibile, folosește o soluție care are cel puțin 60% alcool.

5. Curăță frecvent suprafețele și obiectele atinse frecvent

Virusul gripal poate supraviețui până la 8 ore pe diverse suprafețe și obiecte, precum birouri, mânere de uși, balustrade, tastaturi de calculator, telefoane și jucării. Curățarea acestora cu apă și săpun poate reduce răspândirea gripei în comunitate, la birou, la școală etc.  

6. Informează-te

Este recomandat să discuți cu medicul de familie despre măsurile de protecție pe care le poți lua pentru a te proteja și pentru a-i proteja pe cei din jur de gripă.