Multașteptatele zile calde aduc mare bucurie pentru mame și micuți: în sfârșit putem să lăsăm acasă fularele, căciulile, pantalonii și scurtele de care ne-am plictisit în perioada rece a anului și să ne bucurăm de soare, scăldat, plimbări lungi și diversele daruri ale naturii. În acest moment mulți părinți, relaxându-se, comit o greșeală gravă – uită despre pericolul apariției răcelilor de vară, care sunt la fel de periculoase ca cele de iarnă. De cele mai multe ori copilul se îmbolnăvește din cauza curentului, în timpul sau după baie ori din cauza supraîncălzirii la soare.

Cum să prevenim răcelile de vară

Curenții de aer, inclusiv cei de la ventilatoare și aparatele de aer condiționat, nu sunt cea mai bună companie pentru micuț. Însă părinții nu reușesc întotdeauna să evite mersul la magazine și supermarketuri împreună cu copiii, de aceea soluția cea mai bună este o pălărioară și o bluză de rezervă, cu care să îmbrăcaţi copilul în interiorul centrului comercial. Este recomandabil să reduceți timpul aflării în magazine la minimum și să încercați să schimbaţi brusc mediile de temperatură: din locuri răcoroase la soare și invers. Acasă totul este mai simplu: este suficient să aerisiți permanent și să mențineți umiditatea necesară pentru a proteja micuțul de răcelile de vară.

Programul zilei: somn, alimentație și plimbări. Un program obișnuit și permanent al zilei, în pofida simplității sale, are o calitate uimitoare – să programeze organismul copiilor pentru un mod sănătos de viață. Plimbările obligatorii devin vara mai lungi, alimentația – mai diversificată (însă nu uitați de faptul că produsele de vară au un termen redus de păstrare). Învățați copilul să se spele bine pe mâini, să spele fructele și legumele, să respecte curățenia, oferiți-i apă curată, spălați-l mai des sau ștergeți-l pe față. „Curățenia este mama sănătății!”

Călătoriile cu mașina și zborurile cu avionul. Automobilul ușurează viața în general și călătoriile împreună cu copiii în particular. Regulile „securității împotriva răcelilor” sunt și în acest caz simple: fiți atenți cu aerul condiționat, păstrați alimentele în genți frigorifice, deschideți geamurile pe o singură parte. Pentru protecția împotriva soarelui arzător puteți lipi de geamuri ecrane speciale cu imagini vesele sau o hartă rutieră – o ocupație destul de bună pentru micul călător…

Cum să prevenim răcelile de vară

Avionul necesită o atenție sporită în cazul călătoriei cu copiii, ținând cont de gradul de uscare a aerului, necesitatea de a sta în același loc un timp îndelungat și căderile de presiune la decolare și aterizare. Învățați copilul să își desfunde urechile sau oferiți-i o caramelă pentru ventilarea urechii medii. Pentru cei mici puteți folosi picături de nas vasoconstrictoare, pe care trebuie să i le picurați la decolare și neapărat la aterizare, atunci zborul nu va crea mari probleme nici chiar bebelușilor de șase luni. Apropo, atunci când zic că nu este voie să zburați cu copii mici, medicii se referă la micuții de până la zece zile de la naștere.

Apa – cel mai bun prieten.  Aclimatizarea la un loc nou poate dura și zece zile, în funcție de distanța de călătorie, starea micuțului, țară și condițiile de trai. În această perioadă este foarte important să respectați programul zilei, să nu supraîncărcați copilul cu noi impresii și să nu abuzați de băile de soare. Nu mergeți imediat și pentru întreaga zi la plajă – timpul expunerii la soare trebuie să fie treptat. Începeți cunoștința cu soarele la umbră, apoi, în zilele următoare, ieșiți cu micuțul pentru câteva minute la soare, crescând treptat timpul expunerii, câte 3-5 minute zilnic. Este important să țineți cont și de temperatura aerului și starea micuțului, pentru a nu admite supraîncălzirea generală a organismului celui mic.

Cea mai importantă cauză a răcelilor de vară a fost și rămâne apa – a făcut baie în apă rece, nu a fost schimbat imediat după scăldat, a băut suc rece la cafenea… De fiecare dată riscați ca micuțul să capete o răceală destul de urâtă.

Cum să prevenim răcelile de vară

Cu toate acestea, ne putem împrieteni cu apa, prin intermediul călirii treptate și regulate (cel mai bine este să începeți cu scăldatul în baie cu ușa deschisă, reducând treptat temperatura apei), scăldatului la aer curat, consumării băuturilor reci, dar nu excesiv de reci (copilul trebuie să bea încet și cu atenție). Nu uitați de hainele de schimb după scăldat, în caz de ploaie și băltoace adânci, de hainele mai groase și încălțămintea închisă (sau ciorăpei) pentru plimbările după baie sau din timpul serii.

Sursa