mamaplus

Chirurg oftalmolog: „Copiii se obişnuiesc uşor cu vederea slabă, iar părinții nu sesizează”

-
//
17.12.2019

Dintre afecțiunile oculare pediatrice cele mai frecvente sunt strabismul, ambliopia, cataracta congenitală, alături de vicii de refracție – miopie, hipermetropie, astigmatism.

Strabismul este o afecțiune în care cei doi ochi nu sunt aliniați paralel şi apare la 4-5% dintre nou-născuți pe an. Frecvent se asociază cu vicii de refracție importante, ambliopie (ochi leneş), poate apărea ca urmare a unor afecțiuni neurologice. Există strabism congenital şi strabism dobândit. Strabismul congenital apare în primele 6 luni de la naştere, de aceea consultul oftalmologic se indică în această perioadă pentru a putea depista şi trata precoce această afecţiune, pentru a preveni apariţia ambliopiei, stimularea vederii binoculare. Strabismul este uneori rezultatul unei cataracte congenitale importante, care de asemenea trebuie operată cât mai devreme.

Ambliopia sau „ochiul leneş” reprezintă o acuitate vizuală scăzută, care apare prin anizometropie necorectată (diferență de dioptrii mare între cei doi ochi), prin deprivare (în primele luni de viaţă dacă există cataractă congenitală, în special unilaterală, sau alte boli – ptoza palpebrală congenitală, asociată strabismului).

Tratamentul strabismului şi ambliopiei au ca scop alinierea celor doi ochi, formarea vederii binoculare, dezvoltarea vederii în spațiu 3D, acesta presupunând corecție optică adecvată (ochelari, uneori lentile de contact), intervenții chirurgicale pentru strabism, cataractă etc.

Screening-ul pentru cataracta congenitală este foarte important, intervenția chirurgicală precoce prevenind apariția ambliopiei.

Chiar şi copiii pot face cancer ocular

La copii, cea mai frecventă tumoră malignă este retinoblastomul, foarte agresiv, diagnosticul precoce, ca de altfel pentru toate formațiunile tumorale este esențial. În 50% din cazuri este congenital, prezent de la naştere.

Cât de des trebuie schimbați ochelarii?

Sunt două motive principale pentru care schimbăm ochelarii: corecția optică nu mai este adecvată (nu ne mai ajută) şi nu mai corespund fizic (s-au spart, deteriorat lentilele, pierdut, rupt, nu mai sunt la modă ramele).

Fiecare individ în funcție de activitățile zilnice scris, citit, lucru la computer, activități în aer liber, practic alege momentul optim pentru a schimba ochelarii. Chiar dacă avem impresia că încă mai vedem bine cu ochelarii consultul periodic nu trebuie evitat.

Se recomandă control oftalmologic încă din primele zile de viață

Controlul oftalmologic periodic este foarte important în depistarea unor afecțiuni care evoluează spre pierderea acuității vizuale şi care descoperite şi tratate la momentul potrivit pot salva vederea.

Controlul oftalmologic poate fi efectuat din primele zile de viață dacă sunt suspiciuni pentru anumite patologii oculare (cum ar fi cele tumorale) sau obligatoriu la prematuri pentru depistarea retinopatiei de prematuritate.

Verificarea vederii binoculare în primii ani de viață este foarte importantă, întrucât în acest moment al dezvoltării vederii se poate acționa pentru a corecta eventuale deficiențe, cum ar fi ambliopia (ochiul leneş popular). Un alt motiv pentru care se recomandă controlul periodic încă din copilărie - cel mai frecvent copiii nu acuză tulburări de vedere, ei obişnuindu-se foarte uşor cu vederea mai puțin bună, adaptându-şi activitățile astfel încât părinții nu sesizează nicio problemă. Încă sunt foarte mulți pacienți care ajung la vârsta adultă şi nu ştiu că au un ochi ambliop (un ochi cu vedere mai slabă, care nu poate fi corectat cu nicio dioptrie si nicio intervenție chirurgicală).