Prima asociație care ne apare în minte atunci când auzim cuvintele „boli de vară” este insolația. Din păcate, problemele de sănătate pe caniculă nu se limitează la aceasta. Și nu are importanță unde vă odihniți: la mare sau în pădure în afara orașului. Pentru a face față cu succes oricăror probleme, trebuie să ne cunoaștem „adversarul”.

Cele mai răspândite boli de vară la copii

Durerile de burtă

De regulă, vinovate pentru aceste boli de vară sunt infecțiile intestinale. Nimic de mirare: este suficient să nu respectăm câteva reguli elementare de igienă personală la copii ca burtica să dea de știre. Ca să nu mai vorbim despre păstrarea produselor. În majoritatea cazurilor, vă ajută să evitați astfel de probleme respectarea unor reguli simple:

  • învățați copilul să se spele pe mâini imediat ce a venit de la plimbare și înainte de masă;
  • nu uitați să spălați fructele și legumele;
  • consumați doar apă fiartă sau îmbuteliată;
  • nu schimbați regimul de alimentație a micuțului atunci când vă aflați într-o altă țară;
  • nu faceți exces de fructe exotice.

Simptomele bolilor de vară provocate de infecțiile intestinale nu sunt greu de observat: dureri de burtă, vomă, febră, slăbiciune, scaun lichid, lipsa poftei de mâncare. La apariția unor astfel de simptome mergeți imediat la medic pentru tratament și respectați cu strictețe recomandările acestuia.

Alergiile

Copacii înfloriți sunt, desigur, minunați, dacă nu provoacă micuțului tuse alergică. În caz contrar veți avea de înfruntat scăderea poftei de mâncare, dereglările de somn, supraoboseala și mofturile.

Iar dacă apar și erupții cutanate, cu siguranță aveți nevoie de ajutorul unui specialist. Cel mai probabil medicul va prescrie preparate antihistaminice și vă va da niște sfaturi referitoare la alimentația copilului alergic.

Ciupercile

Infecțiile fungice intră și ele în categoria celor de vară. Aceasta se explică prin numărul mare de zgârieturi și vânătăi pe care le fac micuții. În combinație cu rezistența scăzută a organismului la diferiți microbi, ele formează un mediu propice pentru infectare.

Profilaxia acestor boli este simplă: prelucrați la timp chiar și cele mai mici zgârieturi și nu folosiți încălțăminte străină, inclusiv la piscină, respectați regulile de igienă.

Cele mai răspândite boli de vară la copii

Insolația şi şocul termic

Deși încheie lista noastră a bolilor de vară, acestea ocupă, probabil, locul întâi după numărul de cazuri, cu toate că regulile de evitare a lor sunt foarte simple: nu staţi la soare timp îndelungat și nu uitați să purtați pălărioare.

Remarcați că simptomele acestor boli coincid: ameţeli, greţuri, uscarea cavităţii bucale, leşinuri, înroşirea feţei, pete în faţa ochilor şi slăbiciune. În schimb măsurile de prim ajutor sunt puţin diferite. În cazul insolaţiei trebuie să staţi la umbră, să puneţi pe frunte comprese reci şi să beţi ceva rece. În cazul şocului termic este nevoie de răcoare, odihnă, băuturi puţin sărate şi soluţie de amoniac, dacă aveţi stări de leşin.

După cum am văzut, bolile de vară pot fi foarte periculoase şi pot transforma odihna mult aşteptată într-o luptă continuă cu consecinţele propriei neglijenţe. De aceea încercaţi să acordaţi mai multă atenţie sănătăţii întregii familii!

Sursa