Majoritatea copiilor de vârstă preșcolară cel puțin o dată în viață au avut conjunctivită. Globul ocular se înroșește, apare senzația de mâncărime a pleoapei…Într-un cuvânt, inflamație! Pe lângă picăturile și unguentele pentru ochi nu uitați să includeți în tratament mai multă grijă și dragoste. 

Ce trebuie să știți despre conjunctivită

Cum se manifestă conjunctivita? 

Conjunctiva este o membrana subțire, transparenta, bine vascularizata. Ea acoperă globul ocular și interiorul pleoapelor. Sub influența diverșilor factori (deseori este vorba despre infecție) aceasta se inflamează. Simptomele conjunctivitei nu le puteți încurca cu altele: inițial ochiul se înroșește, după care apare secreția din ochi, fie transparentă, fie purulentă. Dacă infecția decurge foarte intensiv, copilul simte durere chiar și atunci când privește la lumină. Pleoapa se umflă. Ochiul afectat lăcrimează, copilul devine agitat…deaceea, sarcina dvs. primordială este să calmați micuțul. Spuneți-i că ochiul î-l doare temporar, că în curând totul se va termina. Și chemați medicul! În cazul conjunctivitei se recomandă să apelați la oftalmolog. Diagnoza însă poate fi pusă și de pediatru. Tot el va prescrie și tratamentul respectiv. 

Să picurați în ochi? Nimic mai simplu! 

Mulți copilași (în special preșcolarii) reacționează negativ la încercările părinților de a le picura în ochi medicamente. Problema poate fi soluționată cu ajutorul unei abordări psihologice și respectarea tehnicii procedurii. 

Calmați-vă! Atunci când părinții sunt nervoși din cauza ”executării” care urmează, neliniștea este transmisă și copilului. Mama și tata trebuie să aibă un comportament obișnuit față de acest proces. Mai puțină agitație și așteptări negative! Propriul exemplu. Arătați-i cât de haios vă picurați în ochi, nas, urechi... Înscenați un spectacol, faceți ca copilul să devină vesel! În primul rând el își va sustrage atenția de la grijile sale. În al doilea rând, va înțelege că nimic strașnic nu se întâmplă, dacă mama și tata nu plâng și nu le este frică.

Tehnica de efectuare a procedurii. Lăsați copilul să se culce confortabil pe o pernă. Puneți degetul arătător în centrul pleoapei de sus chiar pe marginea ei, iar degetul mare – dimpotrivă, pe marginea pleoapei de jos. Atunci ochiul micuțului va putea fi ușor deschis. Puteți găsi și o altă ieșire din situația creată. Picurați medicamentul chiar pe pleoapa de sus a copilului, chiar dacă ochii lui sunt închiși. Micuțul reflexiv va deschide ochiul, iar picătura va ajunge acolo unde trebuie. Medicii însă nu recomandă să picurați în ochii copilului care doarme. Acest lucru va fi inutil, dacă copilul nu se va trezi și nu va deschide ochii în timpul procesului. 

Ce trebuie să știți despre conjunctivită

O alternativă! Întrebați medicul, dacă există o alternativă pentru picurarea frecventă. Posibil doctorul va recomanda un unguent sau gel pentru ochi. Aceste medicamente sunt confortabile pentru micuți, asta pentru că în cazul respectiv trebuie doar să aplicați unguentul pe partea interioară a pleoapei de jos.