Mahmureala este o reacție firească a organismului, ce apare în urma metabolizării alcoolului în ficat și a eliberării unei substanțe toxice, numită acetaldehidă. Această stare nu apare aproape deloc sau este de o intensitate foarte mică atunci când bei lent o cantitate mică de alcool, și, eventual, o asociezi cu mâncare (pentru că organismul tău are timp să proceseze și să elimine treptat alcoolul).

În schimb, atunci când consumi o cantitate mai mare de alcool, când nu ai mâncat înainte ori când nu faci pauză între pahare, corpul tău reacționează la nivelul crescut de acetaldehidă, la fel cum ar face-o în cazul unei intoxicații.

Cu ce simptome este asociată mahmureala?

  • durerea de cap care apare la trezire;
  • greața care apare fie imediat după ce consumi o cantitate mare de băutură, fie a doua zi;
  • dureri musculare și amețeli apărute din cauza deshidratării;
  • sensiblitate la zgomot și lumină.

Atunci când te confrunți cu mahmureală, consumul unor alimente sau băuturi te pot ajută să îți revii mai repede. 

Recomandări:

Apa – este cel mai bun remediu pentru mahmureală. Alcoolul deshidratează organismul, iar apa este esențială ca să îți revii după mahmureală. Alege apă plată cu conținut scăzut de sodiu sau apă alcalină.

Ceaiul Verde - este energizant, cu un gust răcoritor și poate înlocui cu succes cafeaua.

Ceaiul de ghimbir și de mentă – alungă greața și au un efect calmat asupra stomacului. 

Băuturi energizante cu electroliți – greața, amețeala și extenuarea apar datorită lipsei de electroliți. Adigură-te că ai la îndemână astfel de băuturi revigorante sau aplează la apa de cocos, care conține atât electroliți, cât și vitamine și antioxodanți care te ajută să îți revii mai repede după o noapte în care ai petrecut.

Sucul de fructe sau de legume - orice suc pe care îl poți prepara din fructele sau legumele din frigider ajută la reglarea echilibrului electrolitic.

Zeama de varza - tradiționala zeamă de varză acră este un remediu popular recunoscut. De asemenea, sunt bune și ciorbele acre, care au o mulțime de substanțe nutritive provenite de la legume și zarzavaturi de care are nevoie organismului tău deshidratat.

Bananele – alcoolul duce la deshidratare și la pierderea mineralelor de sodiu și potasiu. Bananele, prin conținutul ridicat de potasiu, te ajută să îți refaci rezervele de potasiu din organism și să te recuperezi după o noapte în care ai consumat alcool.

Micul dejun-  nivelul scăzut al glicemie contribuie la apariția unor simptome specifice mahmurelii. Mâncarea de dimineața ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge pentru a ameliora parțial acest disconfort.

Nucile – consumul de alcool îți diminuează resursele de magneziu din organism. Iar nucile ajută la reducerea simptomelor și la refacerea depozitelor.

Spanacul – conține cantități importante de folat, iar studiile 1 au demonstrat că alcoolul blochează absorbția folatului. Iar refacerea nivelului de folat din organism este extrem de importantă.

De cealaltă parte, nu sunt recomandate mâncărurile grase și nici sucurile de citrice, pentru că riști să îți irite stomacul.

Activități contra mahmurelii:

Începe dimineața cu un duș rece, care să te trezească la realitate și cu câteva exercițiii fizice ușoare (cele intense nu fac altceva decât să te extenueze). Fă o plimbare în aer curat ca să îți pui în mișcare mușchii și să ai parte de aer curat, ca să ți se limpezească mintea. Poți să aplelezi și la jocuri video ca să îți recapeți concentrarea ori să te relaxezi citind o carte ușoară.

Medicamente eficiente contra mahmurelii:

Nu există medicamente speciale create pentru mahmureală, dar poți apela la medicamente antiinflamatoare (aspirina și ibuprofenul), antiacizi și vitaminele efervescente, în special cele care conțin vitamina B și magneziu. Însă, dacă nu exagerezi cu prea multe pahare, ai grijă să te hidratezi și să iei o gustare în timpul petrecerii.