mamaplus

A apărut un nou virus periculos. Ce spun medicii și cum să ne protejăm de el

-
//
16.01.2020

Medicii sunt ce în ce mai îngrijorați pentru starea de sănătate a populației, după ce, un nou virus a fost identificat în China și face tot mai multe victime! Mai mult, autoritățile japoneze se plâng că virusul ar fi trecut deja granițele și tot mai multă lume ajunge la spital, inclusiv turiștii.

Este vorba despre coronavirus, un virus care produce o formă de pneumonie. În aceste condiții, Organizația Mondială a Sănătății recomandă tuturor țărilor să se pregătească pentru o eventuală intervenție.

Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția ca populația să aibă grijă și să fie pregătită dacă acest virus apare și în regiunea noastră.

Ce trebuie să știi despre coronavirus?

  • Virusul face parte din familia coronavirusurilor (din care fac parte SARS și MERS).
  • Coronarovirusurile pot infecta oamenii, animalele și păsările.
  • Simptomatologia este pseudogripală (și de regulă moderată): tuse, strănut, rinoree, coriză, senzația de gât uscat.
  • Transmiterea de la o persoană la alta se face cu mare ușurință pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secrețiile respiratorii aflate pe mâinile acestora sau pe suprafețe contaminate.
  • Sursa noului coronavirus ar fi animalele și păsările infectate
  • Transmiterea s-ar face prin contact (direct/ingestie/produse contaminate) cu animale infectate.
  • Transmiterea de la om la om nu este confirmată (dar nici exclusă) de autoritățile sanitare.

Cum se previne coronavirusul?

Medicul Tudor Ciuhodaru mai vorbește și despre principalele reguli de prevenție care ar trebuie respectate.

  • Evitați contactul cu persoanele bolnave (nu călătoriți În zonele cu risc, evitați aglomerațiile (unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată, nu stați lângă persoanele care tușesc sau strănută, nu vizitați și nu duceți în colectivități persoanele bolnave).
  • Respectați regulile generale și individuale de igienă: utilizarea batistei și spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tușim sau strănutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuințelor sau a birourilor cu menținerea unei temperaturi de 18-22 grade precum și igienizarea spațiilor și a suprafețelor.
  • Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun, spălatul trebuie să dureze cel puțin 20 de secunde, insistând pe pliurile și spaţiile interdigitale, apoi uscați mâinile cu prosoape de hârtie sau aer cald sau dacă nu sunteți în apropierea apei puteți utiliza, cu eficiență mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool.

Câteva recomandări importante:

1. Nu amânați consultul medical mai ales dacă vă încadrați în grupele cu risc.

2. Evitați automedicația. Orice tratament trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiștilor.

3. Antibioterapia fără discernământ este nu doar inficientă ci și potențial periculoasă! Poate duce la selecționarea germenilor rezistenți, agravarea afecțiunilor de bază sau da efecte secundare multiple nedorite.