Maria Neira, directoarea pentru sănătate publică a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a declarat recent că modelele cu care se lucrează elimină „tot mai mult” posibilitatea producerii unui al doilea val important de coronavirus.

Într-un interviu acordat postului de radio din Barcelona RAC-1, Maria Neira a cerut totuşi „multă prudență” şi „bun simț” în această fază „foarte critică” de eliminare a restricțiilor.

Responsabila OMS a cerut populației să nu dea dovadă „nici de paranoia, nici de excesivă relaxare” şi să „învețe să conviețuiască cu bolile infecțioase”.

„Virusul va avea dificultăți să supraviețuiască”

„Există multe modele care avansează numeroase probabilități: de la o reizbucnire punctuală şi până la un al doilea val important, dar această ultimă posibilitate este tot mai mult eliminată. Suntem mult mai bine pregătiți în toate domeniile”, a spus ea.

Potrivit lui Neira, „a fost diminuată atât de mult rata de transmitere, încât virusul va avea dificultăți să supraviețuiască. Trebuie să fim însă foarte prudenți pentru a declara că acesta este sfârşitul valului însă datele arată că cel puțin a fost evitată transmiterea şi explozia din primele săptămâni”.

Totuşi, a precizat ea, „nu putem face multe previziuni deoarece următoarele săptămâni vor fi o fază critică”.

„După relaxare trebuie să vedem cum se comportă virusul. Să sperăm că nu vor mai exista focare, dar va fi o luptă de zi cu zi. Peste două sau trei săptămâni vom vedea ce se întâmplă şi dacă este nevoie de o corecție chirurgicală”, a spus responsabila OMS cu privire la ridicarea restricțiilor din prima fază în care a intrat şi Spania.

Spania, asemenea altor țări vecine, a început ridicarea treptată a restricțiilor de deplasare, după măsurile de izolare impuse pentru a împiedica răspândirea coronavirusului.

Noul epicentru al pandemiei

America de Sud este „un nou epicentru” al pandemiei de coronavirus, cu o situație deosebit de alarmantă în Brazilia, a apreciat Organizația Mondială a Sănătății.

„America de Sud a devenit un nou epicentru al bolii. În multe țări sud-americane, creşte numărul de cazuri. Preocuparea se referă la multe dintre aceste țări, dar în mod clar cea mai afectată în acest stadiu este Brazilia”, a declarat responsabilul pentru situații de urgență al OMS, Michael Ryan, în cadrul unei teleconferințe din Geneva.