mamaplus

Antitermicele la copii. Cum se administrează în febră și ce consecințe pot avea

-
//
20.12.2019

Antitermicele la copii pot fi de multe ori administrate în mod abuziv atunci când micuții au febră. Îngrijorarea părinților cu privire la starea copilului lor, îi poate face să exagereze cu cantitatea de medicamente antitermice administrate.

Este important de reținut că febra nu este o boală, ci un simplu simptom declanșat de reacția normală a organismului de a lupta împotriva unei infecții.

Antitermicele la copii sunt cele recomandate de către medic, atunci când copilul are febră, adică peste 38,5 de grade Celsius, temperatură măsurată intrarectal. În general, ele sunt: ibuprofen (Nurofen) și paracetamolul (Panadolul).

Copilului îi este administrat tratamentul o dată la 4 ore, alternând ibuprofenul cu paracematolul.

Când apar primele efecte?

Se poate constata o scădere a febrei încă din prima jumătate de oră de administrare a tratamentului.

Dacă se întâmplă ca la o oră – două după tratament febra să nu scadă, ba mai mult, să înceapă să crească, (situație rară) medicii pediatri recomandă să folosiți algocalmin sub formă de supozitoare de metamizol sodic de 300 mg.

Acesta trebuie administrat foarte rar și doar în cazuri excepționale în care febra de peste 39 de grade nu scade prin niciun alt mijloc.

Când începem să reducem intervalul de administrare a antitermicelor?

O mămică, de profesie medic-pediatru, atrage atenția asupra pericolelor administrării greșite de medicamente când copilul are febră.

„Este de dorit ca, de îndata ce este posibil, ritmul să fie rărit la 6, 8, 12 ore. Acest lucru presupune o atenție mărită din partea părinților și, de obicei, nu se încearcă întreruperea administrării pe parcursul nopții. Dacă alternanța de antitermice după 24 de ore a dus la absența febrei, se va încerca rărirea acestora (dacă 24 de ore la rând a primit la 4 ore și nu a mai avut febră, se rărește administrarea cât permite situația)”, explică medicul. 

Așadar, până să începeți să administrați antitermicele, țineți cont și de alți factori. Dacă copilul este în continuare vioi, se joacă, iar starea lui nu pare să fie alterată foarte tare de febră, evitați medicamentele.

Este bine să lasați organismul copilului să se antreneze și să lupte singur în fața infecției, evitând astfel și o posibilă intoxicație cu antitermice.