Anticoncepționalele reprezintă una dintre cele mai populare metode contraceptive. Foarte multe femei apelează la anticoncepționale pentru a evita o sarcină nedorită sau din cauza unor dereglări hormonale.

Anticoncepționalele, efecte secundare periculoase:

Din păcate însă, anticoncepționalele au efecte secundare foarte periculoase pentru sănătate, precum riscul crescut de tromboză. Tromboza apare atunci când se formează cheaguri de sânge în vase, ceea ce poate duce la producerea de atacuri de cord.

De ce anticoncepționalele pot provoca tromboză?

Potrivit cardiologului Rafael Belo Nunes, de la Spitalul Alemao Oswaldo Cruz din Brazilia, nu există nicio certitudine cu privire la motivul legăturii dintre anticoncepționale și riscul de tromboză.

Cu toate acestea, medicul explică faptul că unele studii indică, că anticoncepționalele pot dezechilibra sistemul circulator, ceea ce produce un mediu propice creării de cheaguri și, prin urmare, de apariție a trombozei. Potrivit statisticilor, tromboza apare la 3 din 10.000 de femei.

În ceea ce privește femeile care folosesc anticoncepționale, riscul este mai mare. Astfel că între 5-9 femei din 10.000 prezintă tromboza ca efect secundar al acestor pastile contraceptive.

Nu toate anticoncepționalele prezintă risc crescut de tromboză

Este important de menționat că nu toate pilulele anticoncepționale prezintă un risc crescut de apariție a trombozei. Cele mai periculoase sunt cele de tip „combinat”, adică leagă derivații de estrogen cu un alt hormon.

Factorii de risc pentru dezvoltarea trombozei:

Unul dintre factorii principali pentru a evita utilizarea contraceptivelor este prezența în familie a bolilor circulatorii și cardiovasculare. Alți factori de risc sunt obezitatea, diabetul și hipertensiunea. Femeile trecute de vârsta de 35 de ani și fumătoarele ar trebui, de asemenea, să evite folosirea anticoncepționalelor. Printre pastilele contraceptive care sunt considerate combinate se numără următoarele exemple: Selene, Diane, Allestra, Belara, Cycle 21, Level, Stezza, Mercilon, Microvilar și Siblima.

Există indicații că pastilele combinate cu drospirenonă cresc șansa de tromboză, potrivit unui raport publicat în 2012 de către Agenția Guvernamentală Americană Food and Drug Administration (FDA), care a analizat creșterea incidentelor de tromboză datorate utilizării de pilule contraceptive ce conțin această substanță. Printre brandurile care combină substanțele active cu drospirenonă se numără Yaz, Yasmin și Elani.

Minipilulele prezintă și ele un risc pentru apariția trombozei. Aceste medicamente conțin doar hormonul progesteron, care apare de obicei ca desogestrel, linestrenol sau noretisteron. Unele mărci care conțin acești compuși sunt Cerazette, Norestin, Juliet și Exluton.

Pentru siguranță, înainte de a utiliza anticoncepționale este recomandată o consultație la medicul ginecolog. Nu lua niciodată anticoncepționale fără să consulți medicul!