Inflamația gâtului (amigdalita sau TFA - tonzilofaringita acută) este o situație frecvent întâlnită la copiii cu vârsta cuprinsă între 3-15 ani, mai ales în sezonul rece, deoarece ei merg la grădinițe, școli și fac „schimb” de infecții acolo.

Majoritatea cazurilor de TFA la copii sunt cauzate de virusuri (adeno-, rino-, coronavirusuri, virusurile gripei, paragripei, Epstein-Barr, Koksaki etc.). Acest lucru este foarte important de reținut, deoarece infecțiile virale nu necesită terapie cu antibiotice (AB).

TFA poate fi cauzată și de Streptococul beta-hemolitic A (SBHA): în 10-15% din cazurile de TFA la copiii sub 5 ani, 20–37% - cu vârste cuprinse între 5-15 ani.

IRVA (infecțiile respiratorii virale acute) nu necesită antibiotice, pentru că numeroase studii au demonstrat că numărul de complicații bacteriene nu numai că nu scade, ci dimpotrivă, crește, întrucât antibioticele nimicesc și bacteriile benefice care protejează faringele contra SBHA și altor agenți patogeni. În plus, utilizarea frecventă și nejustificată a antibioticelor duce la scăderea imunității generale a organismului și la apariția unor forme rezistente de microbi.

Din păcate, clinic și la examinarea gâtului, este dificil să distingem amigdalita virală acută de SBHA. Chiar și depunerile albicioase (purulente) pe amigdale sunt prezente cu aceeași frecvență în amigdalită virală (adenovirus, virus Epstein-Barr) și infecție streptococică. Cu toate acestea, cu amigdalita streptococică, plăcile apar în prima zi a bolii, iar în cele virale, de obicei la a treia sau a patra zi.

De asemenea, datele de laborator nu permit destingerea exactă a unei infecții bacteriene de cea virală.

Examenul bacteriologic (însămânțarea, frotiul din gât) este considerat „standardul de aur” pentru diagnosticul de TFA streptococică. Cu respectarea perfectă a tuturor cerințelor (de la colectarea probei până la interpretarea rezultatului), sensibilitatea acestei metode depășește 90%, iar specificitatea este de 95–99%. Însă realitatea este departe de ideal!

mamaplus

Metoda bacteriologică are mai multe dezavantaje:

  1. Dezavantajul principal este durata (cel puțin 3-5 zile în cazul detectării SBHA). În această perioadă, medicul se confruntă cu o dilemă: să prescrie AB pentru a evita complicațiile sau să se abțină și să își asume riscul posibilelor complicații. Prin urmare, în mai mult de 90% din cazuri, sunt prescrise antibiotice.
     
  2. Metoda are mai multe etape cu implicarea unui număr mare de oameni în proces. La orice etapă, ceva poate afecta corectitudinea rezultatului (prelevarea probelor, etichetarea corectă , condițiile de transportare, regimul termic, calitatea echipamentului, mediile de cultură și reactivii, competența personalului medical, atenția la completarea documentației medicale etc.).
     
  3. Costul ridicat al metodei! Nu toate instituțiile medicale își pot permite un laborator bacteriologic modern, dotat cu tot utilajul necesar.
     
  4.  Este posibil să se obțină rezultate fals-negative din mai multe motive:
  • izolarea streptococilor este dificilă în cazurile în care stafilococii hemolitici (Staphylococcus aureus), care sunt caracterizați printr-o creștere rapidă și blochează creșterea coloniilor de streptococi;
     
  • această metodă nu distinge streptococii atenuați, situație caracteristică amigdalitei cronice și după AB-terapia inadecvată;
     
  • multe laboratoare folosesc medii de cultură pe bază de sânge de la donatori, iar sângele donat poate conține anticorpi anti-SBHA care inhibă dezvoltarea acestor microorganisme;
     
  • utilizarea antibioticelor (chiar și o singură dată) reduce dramatic probabilitatea izolării agentului patogen prin metoda bacteriologică, deoarece SBHA este foarte sensibil la AB și nu va da creștere.

În prezent, în toată lumea se utilizează metode-expres (rapide) de diagnosticare a infecției streptococice în faringe (Streptotest), care permit obținerea rezultatului în doar câteva minute.

În conformitate cu recomandările ESCMID (Societatea Europeană pentru Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase), frotiul bacteriologic nu este recomandat ca metodă de rutină pentru depistarea SBHA la pacienții cu dureri acute în gât. În caz de suspecție la SBHA, trebuie de efectuat testul-expres. În cazul unui rezultat negativ al testului, examenul bacteriologic nu este necesar.

Pentru detectarea rapidă și precisă a SBHA puteți utiliza No-step Strep A. Acesta este un test rapid unic în lume care vă permite să detectați SBHA în gât în ​​doar 5 minute! Este foarte ușor de utilizat și nu necesită o pregătire specială. Testul poate fi efectuat în cabinetul medicului și chiar în mod invidividual la domiciliu (orice mamă îl poate face copilului ei și, ulterior, să informeze medicul despre rezultat).

mamaplus

Beneficiile testului-expres No-step Strep A:

  • Rezultat imediat - 5 minute;
     
  • Sensibilitate - 98%;
     
  • Acuratețe diagnostică - 99,1%;
     
  • Detectează chiar și streptococii atenuați;
     
  • Individual (se vinde 1 test în cutie separată);
     
  • Simplu de efectuat;
     
  • Are tot necesarul în set (inclusiv bețisorul cu tamponaș steril).

Și cel mai important: Testul rapid No-step Strep A va permite medicului dvs. să indice tratamentul corect pentru evitarea complicațiilor severe și, totodată, să fie redusă folosirea nejustificată a antibioticelor cu 43%!

Testul No-Step Strep A, produs în Israel conform celor mai înalte standarde de calitate din lume, este exportat în peste 40 de țări. De asemenea, testul a fost supus testărilor clinice și de laborator, posedă toate certificatele internaționale de calitate, iar acum este înregistrat și în Republica Moldova.

mamaplus

DE REȚINUT: DUPĂ EFECTUAREA TESTULUI TREBUIE NEAPĂRAT SĂ INFORMAȚI MEDICUL DESPRE REZULTAT! EVITAȚI AUTOTRATAMENTUL!

Testul-expres la Streptococul ß-hemolitic No-Step Strep A este disponibil în următoarele farmacii din Republica Moldova: Orient, Farmacia Familiei, Apoteka.

Mai multe informații găsiți AICI.