Datele statistice arată că numai anul trecut, în ţara au fost înregistrate 1135 de cazuri noi de cancer de piele. Îngrijorător este şi faptul că acest tip de cancer este pe locul trei în rândul maladiilor oncologice de la noi, iar motivul ar fi neprotejarea de razele solare. Cancerul de piele poate fi prevenit şi chiar tratat, dacă este identificat la timp, spun medicii care în această săptămână fac screeninguri gratuite tuturor doritorilor.

mamaplus

Timp de o săptămână, oamenii sunt aşteptaţi să facă o examinare dermatoscopică la Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile din Capitală. Pot beneficia de consultație chiar și cei care nu au poliță medicală.

Rata apariţiei cancerului la femei este mult mai mare decât la bărbaţi, iar specialiştii au şi o explicaţie. 

"Ele umblu la solar, fac careva proceduri de curăţare a pielii, pilinguri, înlăturarea poate incorectă la unii cosmetologi a aluniţelor", a declarat Victor Ciuprecă, Şef secție tumori de piele și melanom, Institutul Oncologic.

Dermatologii, însă, le recomandă oamenilor să se protejeze de soare.

"Protecţia solară este nevoie să fie efectuată tot anul împrejur nu doar cu creme de protecţie, dar şi cu haine, purtăm ochelari de soare, chipiu purtăm pălărie. Din păcate, cu cât mai multe arsuri solare avem pe parcursul vieţii, riscul de a face cancer de piele creşte", a menționat Elena Ursu, medic dermatolog Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile.

Aproape 7000 de moldoveni sunt la evidenţa specialiştilor cu riscul apariţiei cancerului de piele din cauza aluniţelor.

Sursa: publika.md