Există anumite simptome care pot anunța sindromul de colon sau intestin iritabil, o boală a sistemului digestiv. Deși nu cauzează boli grave, această afecțiune generează durere și un disconfort pronunțat.

Una dintre cele mai răspândite afecțiuni ale omului modern, sindromul de colon iritabil, afectează între 10 și 25% din populația globului, având o largă răspândire atât în rândul adulților cât și al copiilor. Din cauza faptului că afecțiunea se manifestă prin dereglări digestive comune, care apar intermitent, persoanele cu această problemă nu se adresează medicului pentru diagnostic și tratament, prelungindu-și astfel suferința.

Cunoscută sub mai multe denumiri, inclusiv colită sau colon spastic, nu există însă nicio legătură cunoscută între această afecțiune și bolile inflamatorii intestinale, precum boala Crohn sau colita ulceroasă.

Pentru o funcționare corectă a tractului gastro-intestinal și pentru diminuarea simptomelor de intestin iritabil, dieta corectă este foarte importantă. Astfel, obiceiurile alimentare pot ameliora simptomele bolii. Mesele trebuie luate la ore regulate, de asemenea trebuie consumate cât mai multe lichide, în planul alimentar trebuie adăugate fibre dietetice și, nu în ultimul rând, trebuie evitate alcoolul, ciocolata, lactatele, zahărul, dar și alimentele bogate în sulf (fasole, varză, conopidă, broccoli).