Din păcate, în unele țări încă mai există prejudecăţi legate de tendinţele second hand. În Occident, însă, fenomenul s-a extins chiar şi în marile centre comerciale de lux, iar hainele de ”mâna a doua” nu mai sunt considerate o rușine.

mamaplus

Să porți haine second hand este mai mult decât un trend, este un stil de viaţă. Și dacă abia reușești să ții pasul cu moda, iar bugetul tău este redus, nu e nicio problemă dacă începi să îmbraci haine second hand. Îți protejezi buzunarele și protejezi și mediul înconjurător.

Industria textilă reprezintă una dintre cele mai importante surse de poluare. 17-20% din poluarea apelor planetei provine din industria textilă.

Moda este o afacere complicată care implică lanțuri complexe și variate de producție, de la achiziţionarea materiei prime din care se fac firele textile, fabricarea materialelor textile, producerea obiectelor de îmbrăcăminte, transportul lor, comercializarea hainelor, utilizarea lor și eliminarea lor în cele din urmă. Amprenta de carbon a hainelor astfel produse este imensă.

Există două concepte care distrug planeta:

1. Fast fashion, moda rapidă în care contează cantitatea și modul arbitrar în care se schimbă tendințele în modă, modul iresponsabil în care înlocuim și aruncăm.

2. Retail therapy, terapia prin cumpărături, în care suntem sfătuiți să umplem un gol emoţional, să înlocuim o viață cu un sens mai larg cu obiecte fizice dispensabile.

Cantitățile imense de haine care se produc, se cumpără și se aruncă contribuie substanțial la încălzirea globală. Optezi pentru câteva piese vestimentare second hand sau nu, decizia îți aparține.

Sursa