Pielea aspră și uscată a tălpilor. Îngrijirea tălpilor în condiții casnice

Pielea aspră și uscată a tălpilor. Îngrijirea tălpilor în condiții casnice

-
//
18.09.2014

În fiecare zi, tălpile au de îndeplinit o misiunea grea: să țină masa întregului corp, să stea în încălțăminte închisă, să simtă o permanentă presiune și fricțiune. Anume din aceste considerente, nu întotdeauna tălpile sunt moi și netede. Foarte multe femei știu ce înseamnă această neplăcere – pielea tălpilor aspră și uscată. Problema legată de cum poate fi înmuiată pielea tălpilor devine cu atât mai actuală în perioada caldă a anului, când femeile vor să încalțe sandale deschise și la modă. Însă, pielea aspră a tălpilor nu le permite tuturor femeilor acest lucru.

Pielea aspră și uscată a tălpilor. Îngrijirea tălpilor în condiții casnice

Tălpile uscate: cauze

Pielea uscată a tălpilor poate fi rezultatul mai multor cauze:

  • Boli ale sistemului endocrin;
  • Boli fungice ale unghiilor sau piciorului;
  • Insuficiența de vitamina E și A;
  • Îngrijire necorespunzătoare a tălpilor;
  • Purtarea încălțămintei incomode și prea strânse;
  • Uscarea excesivă a aerului în cameră.

Simptome, semne și diagnostic

Această problemă – tălpile uscate, reprezintă în sine uscarea și înăsprirea excesivă a pielii tălpii care devine neplăcută la atingere. Uneori pot apărea și alte simptome cum ar fi mâncărime, descuamarea și exfolierea pielii, de crăpături și inflamații. Pentru a determina cauza apariției acestei probleme, femeia trebuie să se adreseze medicului dermatolog sau endocrinolog. După ce vă va examina vizual și după ce veți face câteva analize, medicul vă va spune care este cauză uscării pielii tălpilor. Tot el vă va prescrie și tratamentul corespunzător.

Cum tratăm uscăciunea tălpilor

Pentru tratarea tălpilor uscate și aspre se pot utiliza metode naturiste, care hrănesc și hidratează pielea. Important este să nu tăiați, în nici un caz, pielea care a devenit aspră. Această procedură nu va da nici un rezultat (acest strat de piele aspră va crește la loc), totodată, sporește riscul de a face o infecție.

Pielea aspră și uscată a tălpilor. Îngrijirea tălpilor în condiții casnice

Cum tratăm tălpile uscate medicamentos

În cazul în care uscăciunea tălpilor este generată de boli interne ale organismului (avitaminoză, afectarea glandei tiroide, diabet zaharat, eczemă, ciupercă), medicul este cel care trebuie să vă prescrie tratamentul corespunzător, întrucât, problema nu va dispărea oricât de multe nu v-ați strădui dacă nu va fi înlăturată cauza. Terapia poate include în sine administrarea pastilelor, utilizarea cremelor și unguentelor pentru tălpi, fizioterapie.

Tratarea uscăciunii tălpilor cu soluții farmaceutice

În farmacii se vând o mulțime de creme și unguente speciale pentru picioare. Preferabil ca acestea să fie utilizate pe timp de noapte, iar după aplicare să încălțați ciorapi, pentru ca soluția să se absoarbă bine în pielea uscată a tălpii. În ceea ce privește loțiunile, ar trebui să renunțați la ele pentru că acestea conțin spirt și vor usca și mai tare pielea.

Remedii populare

Înainte de a utiliza orice remediu este necesar de a face un peeling al pielii tălpilor eliminând cu piatră ponce și sare de mare stratul de piele aspră. Medicina netradițională propune următoarele metode pentru tratarea uscăciunii tălpilor:

Compres cu ceapă

Dați prin rozătoare deasă o ceapă proaspătă. Adăugați puțin lapte și amestecați. Conținutul ungeți-l pe talpa afectată, înfășurați cu o peliculă și îmbrăcați ciorapi. Compresul se lasă pe noapte.

Compres din varză

Fărâmițați bine cu mâna o frunză de varză. Aplicați-o pe zona problematică. Fixați frunza cu bandaj. Lăsați să acționeze pe noapte.

Miere

Puțină miere se topește la abur până la stare lichidă. Se unge porțiunea problematică și se lasă să acționeze pe noapte. Dimineața, se spală – tălpile trebuie unse cu cremă hidratantă.

Pielea aspră și uscată a tălpilor. Îngrijirea tălpilor în condiții casnice

Profilaxia uscăciunii tălpilor

Ca măsură de profilactică se poartă încălțăminte confortabilă și moale cu botul larg. Periodic, trebuie să verificați încălțămintea dacă nu au apărut porțiuni tari pentru a evita frecțiunea acestora cu pielea piciorului.

În afară de aceasta, trebuie să vă asigurați că îngrijiți calitativ și cu regularitate pielea tălpilor utilizând piatra ponce și creme speciale. De asemenea, să includeți în regimul dumneavoastră alimentar produse bogate în vitamina A și E (spanac, morcovi, caise, struguri, mere).

Și cel mai important, dacă tratamentul îndelungat nu are nici un rezultat, nu este cazul să tot amânați vizita la medic pentru a nu scăpa problema de sub control și pentru a nu provoca complicații mult mai serioase.