Îngrijirea tenului necesită o atenție sporită, iar pentru a evita apariția ridurilor trebuie să ții cont de anumite reguli. Pentru a te bucura un timp îndelungat de un ten curat și luminos, fii informat și află de ce apar ridurile, cum le poți preveni, dar și care sunt soluțiile de combatere a acestora.

Cu informații utile vine în ajutor Dr. Irina Batîr, medic dermatolog, care te învață cum să ai grijă corect de fața ta, însă, în primul rând, îți explică motivele pentru care apar ridurile. 

mamaplus

1. Expunerea la soare fără protecție

Aici nu este vorba doar de a folosi creme pentru plajă atunci când mergem la mare. Razele soarelui sunt peste tot și acționează la fel, fie că stai la plajă, fie că mergi spre serviciu. Iar tenul este expus acțiunii razelor UV zilnic, de câte ori ieșim din casă. De aceea, crema de zi hidratantă sau nutritivă pe care o folosim zi de zi e musai să aibă factor de protecție solară.

2. Demachierea agresivă

Am învățat că machiajul și impuritățile trebuie șterse bine de pe față în fiecare dimineață și seară. Este adevărat, dar „bine“ nu se traduce prin mișcări dure, prin care tenul să fie agresat și să-și piardă, în timp, tonusul și elasticitatea. Curățarea tenului se face aplicând produsul pentru demachiere cu degetele, ca pe o cremă, și îndepărtând apoi surplusul, prin mișcări circulare, delicate, cu ajutorul unei dischete demachiante.

Demachiază întâi buzele, apoi ochii și, în final, tenul, folosind câte o nouă dischetă pentru fiecare zonă. Produsul demachiant trebuie să fie de calitate ireproșabilă, să nu conțină alcool și să aibă un pH apropiat de cel al pielii. După demachiere, încheie curățarea tenului prin aplicarea unei loțiuni tonice ușor astringente (de preferat, o variantă fără alcool, în special dacă ai un ten uscat și/sau sensibil).

3. Somnul insuficient și poziția de somn

Un adult are nevoie de 8-9 ore de somn pe noapte, pentru ca organismul, dar și pielea să-și refacă forțele, iar puterea de regenerare celulară să fie maximă. Faptul că în ziua de azi se doarme mai puțin decât trebuie duce la apariția prematură a ridurilor, iar poziția de somn poate fi și ea un factor agravant, întrucât dormitul pe o parte sau cu nasul în pernă poate crea așa-numitele „riduri de somn” - linii fine pe obraji, bărbie și frunte.

Acestea inițial dispar rapid după trezire, însă după ani de zile de dormit cam în aceeași poziție... nu mai dispar. Cel mai sănătos e să încerci să dormi cât mai mult pe spate. Iar o mască de somn te va ajuta să te odihnești profund și suficient.