Starea părului reflectă sănătatea generală a organismului şi nu întotdeauna situaţia poate fi remediată prin metode obişnuite. Cu toate acestea, încercaţi să schimbaţi meniul copilului, incluzând în alimentaţie toate mineralele şi vitaminele necesare pentru sănătatea părului.

Cum să oprim căderea părului: mineralele şi vitaminele necesare

Mai multe proteine

Pentru formarea şi sănătatea părului este nevoie de aminoacizi, care ajung în organism împreună cu proteinele. Din aminoacizi se formează keratina, care reprezintă aproximativ 78% din firul de păr. Restul 15% constituie apa, şi ea foarte importantă. Cea mai bună sursă de proteine, care conţin toţi aminoacizii necesari, inclusiv esenţiali, sunt alimentele de origine animală – carnea, subprodusele de carne, ouăle, laptele şi produsele lactate (caşcavalul, brânza, iaurtul etc.). Surse alternative de proteină sunt peştele alb, leguminoasele şi nucile.

Mineralele importante pentru sănătatea părului

✔ Magneziul

Deficitul de magneziu în organism poate provoca căderea activă a părului. Acest mineral are o mulţime de funcţii, el fiind necesar inclusiv pentru activizarea funcţiei enzimelor, scindarea şi asimilarea proteinelor. El participă şi la sinteza keratinei. Magneziul are o influenţă semnificativă asupra asimilării potasiului, sodiului şi vitaminelor din grupa B, care au o acţiune directă asupra creşterii şi sănătăţii părului. Sursele principale, dar şi cele mai accesibile, de magneziu sunt: seminţele de susan, legumele cu frunze (salata, varza, spanacul), leguminoasele, merele, seminţele crude de floarea-soarelui.   

✔ Zincul şi seleniul

Ambele aceste minerale sunt antioxidanţi foarte puternici, care contribuie la scăderea numărului de radicali liberi în sânge şi, corespunzător, la atenuarea acţiunii lor asupra folicului pilos, ceea ce reduce fenomenul de cădere a părului. Zincul şi seleniul, în combinaţie cu magneziul, reduc acţiunea hormonilor de stres, acţionând la nivel celular, întărind, astfel, părul. Unele dintre semnele tipice ale insuficienţei de zinc sunt căderea părului în anumite focare sau chiar chelirea anumitor zone, „orbul găinilor”, scăderea mirosului etc.

Sursele de zinc sunt ficatul de vită, tărâţe, pâinea integrală, seminţele de dovleac. Seleniul este conţinut în usturoi, fistic, hrişcă, grâu şi produse din grâu, seminţe de floarea-soarelui. 

Cum să oprim căderea părului: mineralele şi vitaminele necesare

Cum să oprim căderea părului: mineralele şi vitaminele necesare

✔ Sănătatea de fier a părului

Tricologii afirmă că fenomenul căderii excesive a părului poate fi un semn ascuns al anemiei fierodeficitare. Cel puţin aşa arată multele rezultate ale analizei compoziţiei firului de păr al persoanelor care se adresează la medic cu problema căderii părului. Dacă anemia are şi alte simptome: paliditatea mucoaselor şi tegumentelor, oboseala, lipsa poftei de mâncare, est probabil să aveţi nevoie de consultaţia medicului şi de administrarea preparatelor de fier. Cel mai uşor de asimilat este fierul din produsele de origine animală, în special carnea şi ficatul, ouăle, produsele lactate. Destul de mult fier conţine varza de mare, hrişca, măceşul, seminţele de dovleac.

În plus, contribuie la asimilarea fierului acidul ascorbic (vitamina C), vitaminele din grupa B: B6, B12, B9 şi vitamina A. Prin urmare, pentru ca părul să fie sănătos, meniul zilnic trebuie să fie echilibrat, iar sistemul nervos – în normă. Desigur, dacă nu ţinem cont de problemele mai serioase de sănătate, care de asemenea pot provoca căderea părului, de exemplu dezechilibrul hormonal. Dar pentru început trebuie să vă adresaţi unui tricolog şi să efectuaţi analiza chimică a stării firului de păr.

Cum să oprim căderea părului: mineralele şi vitaminele necesare

Sursa