Pielea este cel mai mare organ al corpului uman, de aceea se bazează pe un flux continuu de minerale, vitamine, proteine și antioxidanți pe care îi obții prin alimentație. Cu alte cuvinte, ai putea spune că dieta ta e și dieta pielii tale.

Cercetările actuale, care analizează influența alimentației asupra pielii, sunt încă în faza de pionierat, însă există deja dovezi clare a faptului că ceea ce mănânci poate ajuta sau dăuna pielii. Cum dieta ne afectează pielea și cum putem influența pozitiv acest lucru, aflăm de la nutriționista Lygia Alexandrescu.

„Un lucru este cert: o dietă echillibrată și variată este esențială pentru a avea o piele frumoasă, însă mai trebuie ținut seama și de un alt parametru determinant: ereditatea, care este un factor cu rol mult mai important decât cel al dietei. Asta nu înseamnă că trebuie să dăm în permanență vina pe ereditate, ci să ne ajutăm cu o dietă echilibrată.”

Alimentația și problemele dermatologice:

Există diferite studii care fac legătura între alimente și acnee, dar și de alte probleme ale pielii. Oare încercăm să tratăm pielea doar din exterior, în timp ce îi facem rău din interior?

„Din punct de vedere nutrițional s-a constatat că anumite alimente și lichide accentuează simptomele diverselor afecțiuni dermatologice. Așadar, persoanele care au acnee trebuie să evite alimentele care conduc la agravarea aceastei afecțiuni: zahărul rafinat, grăsimile animale și aditivii alimentari. Alcoolul, nicotina și cafeaua pot fi dăunătoare pielii. Aceste substanțe pot provoca modificări de culoare precum și dilatarea vaselor mici de sânge aflate sub piele (și care dau un aspect general neplăcut)”, explică dr. Lygia Alexandrescu.

Alimente pentru o piele curată:

Pe principiul „hrănește-ți pielea din interior”, iată ce alimente ar trebui să fie prezente în dieta de bază, conform nutriționistului:

Broccoli este o legumă cruciferă ce include în compoziția sa un complex de nutrienți cu potențial efect antioxidant, antiinflamator și detoxifiant, fiind astfel un aliment imuno-stimulator și un adevărat agent antiîmbătrânire. Compoziția sa nutrițională specială furrnizează și alte beneficii (protector cardiovascular și al sănătatii ochiului), făcându-l un aliment esențial al oricărei diete echilibrate.

Alimentele fermentate, bogate în probiotice, în special chefirul stimulează sistemul imunitar. Probioticele sunt considerate acum elemente benefice sănătății umane, datorită faptului că echilibrează balanța dintre bacteriile ”bune” și cele care produc boli la nivelului sistemului nostru digestiv. S-a constatat că majoritatea culturilor folosite la prepararea chefirului prezintă această rezistență naturala și prin consumul regulat de chefir se ameliorează simptomele infecțiilor, au efect imunomodulator în tratametul alergiilor, eczemei și micșorează efectele adverse datorate tratamentelor cu antibiotice.

Peștele este unul dintre cele mai sănătoase alimente, care poate înlocui cu succes orice fel de altă carne. Atuurile peștelui sunt proteinele de calitate și grăsimile cu valoare biologică ridicată– renumiții acizi grasi omega 3, capabili mențină sistemul imunitar optim funcțional. Acești acizi grași esențiali se mai găsesc cu precadere în: semințele de in, floarea soarelui, dovleac, rapiță și nuci.

Morcovul și dovleacul sunt cele mai importante surse alimentare de beta-caroten. Efectul acestui nutrient asupra sănătății a fost studiat clinic, organismul poate beneficia de protecție împotriva radicalilor liberi, substanțe care distrug membrana celulară.

Ceapa și usturoiul

Ceapa ajută la curățarea congestiilor și la eliminarea excesului de mucus la diverse nivele în organism.Usturoiul, de asemenea, posedă numeroase proprietăți terapeutice: îmbunătățește activitatea globulelor albe, mărește producția de anticorpi, distruge ciuperci și fungi.

Merele roșii/sfecla roșie/varza roșie/rodia

Substanța fitochimică numită licopen este de fapt prezentă în cantități mai mari în aceste fructe și legume, iar licopenul are efecte pozitive în profilaxia și tratamentul diverselor afecțiuni inflamatoare. Antocianinele din pigmentul natural, care dau culoarea acestor fructe, pot ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, prin prevenirea formării trombilor vasculari. (cheagurilor de sânge).

Dintre condimente, ghimbirul, turmericul, oregano, usturoiul, dar și ceaiul verde sunt plante cu important rol imunostimulator.

Alimentația împotriva îmbătrânirii: 

Secretul pielii frumoase și tinere pentru mai mult timp nu ține doar de alegerea unui ritual de îngrijire potrivit, ci și de o alimentație care să îi ofere ”hrana” necesară. Da, poți să întârzii apariția semnelor de îmbătrânire cutanată mai mult timp prin alimentație.

Iată câteva sfaturi nutriționale ușor de aplicat:

  • limitarea aportului de grăsimi, zahăr și sodiu;
     
  • consumarea moderată a suplimentelor de minerale, vitamine și antioxidanți în mod regulat;
     
  • consumarea fructelor și legumelor în formă cât mai proaspata și a cerealelor într-o formă cât mai integrală; aceste alimente conțin antioxidanți, enzime și fibre alimentare. Acestea din urma ajută la scăderea nivelului colesterolului sanguin și mențin sănătatea colonului;
     
  • alegerea peștelui ca o sursă de proteine de natură superioară; peștele conține acizi grași esențiali omega 3, substanțe cu mare putere antioxidantă și antiinflamatorie;
     
  • hidratarea corespunzătoare a organismului cu 30 ml de apa/kg corp/zi; apa este esențială pentru sănătatea la nivelul pielii, musculaturii, circulației sanguine etc.
     
  • evitarea fluctuațiilor de greutate corporală;
     
  • alegerea zarzavaturilor bogate în clorofilă în detrimentul legumelor rădăcinoase (morcov, cartof);
     
  • optarea pentru consumul de fructe proaspete sau sucuri de fructe proaspăt stoarse în locul sucurilor ambalate (care sunt pline de zahăr sau îndulcitori artificiali și aditivi alimentari.