Încălțămintea incomodă și greșelile făcute în procesul de îngrijire a unghiilor sunt cele mai frecvente cauze ale onicolizei. Afecțiunea reprezintă separarea spontană a unghiei de pe patul unghial, care se produce de cele mai multe ori parțial, fie în zona laterală, centrală, sau pornind de la vârful unghiei.

mamaplus

În mod frecvent, tehnicienele manichiuriste se confruntă, în practica de salon, cu această problemă legată de aspectul unghiilor, care le pune în dificultate.

În cazul onicolizei, unghia are culoarea modificată, alb-opacă, similară cu vârful liber crescut al unghiei.

Cauzele onicolizei pot fi: patologice (diverse afecțiuni ale unghiilor), microbiene (ciuperci tip Candida, Pseudomonas), virale (Herpes simplex), medicamentoase (consecințe ale urmării unor tratamente cu antibiotice de tip îndelungat combinate cu o eventuală expunere îndelungată la soare), non-microbiene (cauzate de traume mecanice, ori de expunerea prelungită în soluții apoase cu pH acid sau bazic), etc.

Cauzele de tip mecanic sunt cel mai des întâlnite, întrucât acestea reprezintă 90-95% din situațiile onicolizei apărute drept consecință a pedichiurei executate incorect sau a încălțămintei incomode și prea strâmte.

În cazul în care unghia naturală s-a pilit excesiv în scopul pregătirii pentru materiale acoperitoare (gel, acryl), apare onicoliza. Recunoașterea unei unghii excesiv subțiate se face prin diferențierea cu coloritul normal: în prima etapă, unghia va avea un aspect roșu intens și va fi sensibilă la atingere. Pe măsură ce aceasta va crește, zona subțiată se va deplasa spre vârful unghiei și respectiv va apărea onicoliza.

De foarte multe ori, femeile au inițiativa de a-și îndepărta singure produsele de tip gel, acryl sau ojă semipermanentă de pe unghii, prin proceduri improvizate, agresive (smulgere, rupere, pilire incorectă, etc.). În zonele unde s-a produs trauma unghiilor naturale, de tip exfoliere, șansa de apariție a onicolizei este mult mai mare.

O variantă bună de protecție a unghiilor subțiate și cu onicoliză este tratamentul de tip “manichiură japoneză”, o procedură spa în care se folosesc substanțe naturale pe bază de ceară de albine, pudră de extract perle, bentonită și uleiuri naturale, ce au rolul de a crea o peliculă protectoare, elastică și hrănitoare pentru unghii. De asemenea, uleiul pentru cuticule aplicat și masat blând pe toată suprafața unghiilor afectate, precum și tratamentul cu parafină pot fi benefice pentru sănătatea unghiilor.

Onicolizele medicale nu sunt de competența saloanelor de manichiură, aceste cliente urmând a fi îndrumate spre un consult de specialitate dermatologic.

Sursa