Acneea după sarcină este o afecțiune cu care se confruntă foarte multe femei după naștere. Este una dintre cele mai frecvente schimbări ale pielii, potrivit Colegiului American de Obstetricieni și Ginecologici.

Motivul apariției acneei după sarcină:

Principalul factor care duce la apariția acneei după sarcina sunt modificările hormonale. În timpul sarcinii există niște fluctuații mari la nivelul hormonilor și nivelul de progesteron, a explicat medicul Emmanuel Loucas, fondatorul Loucas Dermatologie & Laser Center din New York. Aceste fluctuații afectează adesea pielea femeilor.

Progesteronul stimulează producerea de sebum pe piele și poate înfunda porii și foliculii de păr. Pot duce astfel la înmulțirea bacteriilor și a celulelor moarte și în final la apariția acneei.

Specialiștii nu pot explica de ce unele femei se confruntă cu acneea după naștere, iar altele nu. Ei spun însă că genetica poate avea un rol important. Unii oameni sunt predispuși genetic la acnee, iar dacă există creșteri ale nivelului de progesteron în timpul sarcinii, poate apărea acneea postpartum.

Cum combați acneea după sarcină:

În primul rând, este nevoie de o îngrijire mai atentă a pielii și nu numai. Medicii dermatologi recomandă următoarele:

  • un ritual zilnic de curățare a tenului;
  • exerciții fizice zilnice care să stimuleze circulația sângelui;
  • reducerea stresului, un factor cauzator al acneei;
  • consumul de fructe și legume proaspete;
  • spălarea tenului cu produse cu pH neutru și neuleioase;
  • ștergerea tenului prin tamponare.

Nu trebuie însă să exagerezi cu curățarea tenului. Este de ajuns să te speli pe față de două ori pe zi, altfel nu vei face decât să înrăutățești situația pentru că porii vor secreta și mai mult ulei.

Atenție la medicamentele pentru acnee dacă alăptezi sau ești însărcinată. Foarte multe dintre acestea conțin acid retinoic ce poate cauza malformații la bebeluș sau chiar avort spontan. Specialiștii au descoperit că acidul retinoic rămâne în organism cel puțin două luni după întreruperea tratamentului.

„Alegerea tratamentului pentru acneea postpartum depinde dacă mama alăptează. Dacă mama nu alăptează se pot folosi tratamente personalizate, în funcție de tipul acneei. În cazul alăptării, se vor prescrie medicamente compatibile cu alăptarea”, explică medicul Loucas.

Acneea după naștere se ameliorează de la sine, pe măsură ce nivelurile de progesteron scad. Atenție! Este foarte important să nu spargi coșurile, deoarece pot apărea răni și pot rămâne pe ten cicatrici.