Calculul sarcinii
20.05.2020
Data estimativă a nașterii
300
Zile au rămas până la naștere

Descriere săptămâna 7

Bebelușul tău încă este un embrion și are acea codiță, care de fapt este o extensie a coloanei vertebrale. Membrele încep să se formeze, însă seamănă mai mult cu niște vâsle.

Cum se dezvoltă bebelușul?

Inimioara bebelușului bate repede, ajungând la 140 de bătăi pe minut. Acesta începe să se miște, semn că sistemul nervos și sistemul muscular sunt acum în plină dezvoltare.

La ochișorii fătului, începe să se dezvolte cristalinul și retina. Creierul este în continuă dezvoltare și acum este transparent și neted. S-au format cavitățile și conductele necesare circulației lichidului cefalorahidian, cel care protejează creierul.

Deja sunt vizibili unii nervi cranieni. Bebelușul are pancreas, care va produce insulină și va ajuta digestia, iar ficatul lui fabrică globule roșii până când măduva spinării se va forma și va prelua aceasta funcție. Coloana vertebrală este complet formată, însă este moale. Cordonul ombilical este format din 2 artere si o venă mare.

Trăsăturile faciale ale embrionului încep să prindă contur.

Ce se întâmplă în corpul femeii?

Uterul graviduței s-a dublat în dimensiune. Din cauza volumului de sânge în continuă creștere și a lichidului în plus ce trece prin rinichii tăi, probabil că ai început să mergi mai des la toaletă.

Cantitatea de sânge din organism a crescut cu aproximativ 10%. Dacă ai grețuri și senzații de rău, vei scădea în greutate, iar dacă te numeri printre norocoasele care nu suferă de astfel de simptome, vei adăuga câteva kilograme. Ambele procese sunt absolute normale, nu trebuie să te îngrijorezi.

Simptome:

  • Sâni mai dureroși;
  • Stări contradictorii de fericire și tristețe;
  • Urinare frecventă;
  • Gust metalic în gură;
  • Senzații de rău;
  • Congestie nazală.

Sfaturi utile:

În această săptămână trebuie să-ți întărești mușchii abdominali pentru a susține sarcina. Nu trebuie să faci exerciții epuizante, ci să apelezi la niște mișcări simple și benefice. Totodată, nu uita că respirația este importantă, de aceea trebuie să inspiri adânc și să expiri corect în timpul exercițiilor.

Stai pe spate, cu mâinile sprijinite de podea și genunchii îndoiți, ridică ușor coapsele de la podea și rămâi încordată timp de câteva secunde. Exercițiul poate fi repetat de mai multe ori.

Îți recomandăm, de asemenea, o alimentație bogată în carbohidrați, dar ar fi bine să consumi pâine neagră și cereale integrale pentru a oferi aportul necesar organismului tău. De exemplu, peștele conține elemente benefice sarcinii, dar aveți grijă la tipul de pește preparat.

Tot în această săptămână este bine să închei analizele pe care nu ai reușit să le faci, fie că nu ai fost deocamdată la medic, fie că ai aflat recent că ești gravidă. Testarea din timp poate preveni riscul unor complicații pe parcursul sarcinii. Unele dintre testele necesare până la a șaptea săptămână de sarcină sunt cele de rubeolă, boli cu transmitere sexuală sau toxoplasmoză.

Alte sfaturi:

  • Pentru că burtica ta va începe să crească văzând cu ochii, imortalizează această săptămână de sarcină, făcându-ți o fotografie. Lunar, vei îmbrăca aceeași haină și vei sta în aceeași poziție, ca la sfârșit de sarcină să ai o evidență a evoluției, care-ți va aminti de această frumoasă perioadă din viața ta.
  • Consumă cât mai multe legume și apă.
  • Nu lăsa pielea să se usuce, folosește produse hidratante.
  • Evită statul la soare.
  • Nu-ți lăsa mușchii să se odihnească. Dacă nu mergi la sport, fă măcar plimbări de minimum 30 de minute zilnic.
...