Calculul sarcinii
20.05.2020
Data estimativă a nașterii
300
Zile au rămas până la naștere

Descriere săptămâna 40

În săptămâna a 40-a de sarcină, poți considera că ești la final de drum! În sfârșit, vei face cunoștință cu minunea care a stat 9 luni la adăpost în burtica ta. Ești pregătită de marea întâlnire?

Cum se dezvoltă bebelușul?

Oasele craniului încă nu s-au alipit, pentru a permite trecerea mai ușoară prin canalul nașterii. Din acest motiv, mulți bebeluși se nasc cu capul ușor țuguiat, e un lucru normal și temporar. Oasele fătului sunt tari și bine dezvoltate. 

Pielea bebelușului este acoperită de vernix gras, care va ajuta la procesul nașterii și îi va ține cald imediat după aceea. Lichidul amniotic este acum tulbure și lăptos datorită stratului de vernix. Acest strat se desprinde odată ce o nouă piele se formează pe sub el.

Trebuie să știi că ai acum în burtică un bebeluș complet dezvoltat, puternic și pregătit pentru viața în afara uterului. Chiar dacă puiul tău nu se grăbește încă să vină pe lume și ai ajuns deja la data nașterii preconizată anterior, nu îți face griji. Majoritatea bebelușilor se nasc cu două săptămâni mai târziu, în special dacă mămica se află la prima sarcină.

Nu uita: doar 5% din bebeluși se nasc la data stabilită, așa că, dacă mai întârzie un pic, înarmează-te cu răbdare.

Ce se întâmplă în corpul femeii?

Ai stări contradictorii: ba ești veselă, ba ești tristă. Simți că în curând vei exploda, îți este extrem de greu să te miști și să faci câte ceva prin gospodărie.

Placenta este în continuare sursa principală de furnizare a anticorpilor pentru micuț. Bebelușul tău va avea nevoie de ei pentru a lupta împotriva infecțiilor în primele șase luni de viață. Dacă vei alăpta (ceea ce îți recomandăm să faci cel puțin în primele 6 luni) este important să știi că bebelușul tău va primi în continuare anticorpi, prin intermediul laptelui matern.

Semne că te apropii de termen:

  • fundul uterin coboară
  • respirația devine mai ușoară
  • apar contracții uterine nedureroase
  • tulburări de somn (insomnie)
  • Ruperea membranelor poate fi un semn, însă mai mult de 85% din femeile însărcinate intră în sala de nașteri cu membranele intacte.

Cum să-ți revii mai repede după naștere:

  • Limitează numărul  oaspeților și timpul petrecut cu ei. Roagă-i pe toți cei care se cer în vizită să nu vă deranjeze în primele săptămâni de viață.
  • Acceptă ajutorul celor care se oferă să-ți gătească, să facă ordine, să aibă grijă de bebeluș sau să meargă la cumpărături. 
  • Odihnește-te cât îți permite bebelușul și încearcă să dormi atunci când doarme și el. E un sfat dificil de urmat, dar merită să încerci.
  • Ține o dietă echilibrată.
  • Bea suficiente lichide și evită cafeina, alcoolul și sucurile cu zahăr.
  • Vorbește cu prietenii, rudele și mama despre experiența prin care ai trecut și viața alături de bebeluș.
...