Calculul sarcinii
20.05.2020
Data estimativă a nașterii
300
Zile au rămas până la naștere

Descriere săptămâna 36

Poate că pare imposibil, însă mai ai 4 săptămâni până la naștere. Așa că păstrează-ți calmul și energia pozitivă, chiar dacă ai impresia că ești imensă și ți-e tot mai greu să te miști.

Cum se dezvoltă bebelușul?

Fătul ia în greutate câte 25-30 gr pe zi. Având doar o lună până la naștere, bebe are toate simțurile dezvoltate, chiar și simțul gustativ. 

Pentru că ocupă cam tot spațiul din uter, probabil că vei începe să vezi capul, picioarele, coatele bebelușului ieșind prin burtă atunci când se întinde sau se agită.

Ce se întâmplă în corpul femeii?

Corpul tău este în plină pregătire pentru naștere. Teoretic, mai ai doar o săptămână până când cel din burtică s-ar putea să apară. 

Uterul a depășit marginea superioară a simfizei pubiene. Pentru a putea pompa volumul suplimentar de sânge, inima ta este mai solicitată.

Cu ajutorul ultrasunetelor, medicul poate vedea cum este poziționat fătul în interiorul uterului. În cazul în care capul e îndreptat în jos, e posibil că bebelușul să-și păstreze poziția. Același lucru se întâmplă și dacă fundul copilului este îndreptat în jos, caz în care doctorul va recomanda efectuarea unei cezariene. În caz contrar, medicul va încerca să întoarcă bebelușul prin manevre executate asupra abdomenului bebelușului tău. Această operațiune e încununată de succes în 60-70% din cazuri. E important să lămurești această problemă înainte de a intra în travaliu. Astfel, vei ști la ce să te aștepți în cazul apariției unor complicații.

Sfaturi utile:

  • Încearcă să nu consumi multe dulciuri, băuturi acidulate și bucate fast-food, chiar dacă tentația e mare.
  • Consumă multă apă, dar ar fi bine să reduci cantitatea de ceai și cafea, pentru a nu sta toată ziua la baie.
  • Ține picioarele ridicate pe un scaun sau pe o pernă, pentru a evita umflarea gleznelor și apariția varicelor.
  • Dacă până acum ai lucrat, e timpul să renunți în totalitate la job. Odihnește-te din plin și bucură-te de timpul liber pe care-l mai ai.
  • Petrece cât mai mult timp cu familia și cere-i ajutorul, dacă e cazul. 
  • Decide cum vrei să anunți sosirea pe lume a bebelușului. Îi vei suna pe cei apropiați, le vei da mesaj sau vei posta un anunț pe Facebook? 

Sfaturi de la mămicile cu experiență:

  • Încalță o pereche de șosete călduroase înainte de a intra în sala de nașteri. În timpul travaliului, a nașterii, dar și după, îți va fi foarte frig, chiar dacă afară e o căldură insuportabilă.
  • Extragerea placentei mai durează vreo jumătate de oră și e puțin dureroasă.
  • Dacă ți s-a făcut epiziotomie, coaserea ei va mai dura cel puțin un sfert de oră.
  • Cu o săptămână înainte de naștere, depilează-te, însă nu opta pentru ceară. Cele mai bune metode sunt lama de ras, crema depilatoare sau aparatul de epilat.
  • Cu vreo 2 săptămâni înainte de naștere, împrospătează-ți coafura. Cel mai bine ar fi să optezi pentru o tunsoare până la umeri, ușor de spălat, pieptănat și îngrijit. Nu face experimente înainte de naștere!
...