Calculul sarcinii
20.05.2020
Data estimativă a nașterii
300
Zile au rămas până la naștere

Descriere săptămâna 26

Săptămâna a 26-a de sarcină vine cu multe noutăți pozitive, dar și cu câteva riscuri. Ai stări contradictorii, ți-e tot mai greu să-ți controlezi sfincterul și anusul, pentru că uterul crește și apasă pe perineu. 

Cum se dezvoltă bebelușul?

Sistemul circulator și inima bebelușului continuă să se dezvolte în ritm alert. Rețeaua nervoasă din urechea fătului este mult mai dezvoltată și mai sensibilă, ceea ce face ca acesta să audă și să se orienteze mai bine în uter. Absoarbe și elimină cantități mici de lichid amniotic, esențial pentru dezvoltarea plămânilor.

Bebelușul tău va continua să exerseze cu mișcări ușoare ale mâinilor și piciorușelor și clipitul din ochi. Mai mult, micuțul își poate da seama dacă afara este întuneric sau lumină, întrucât lumina puternică poate străbate prin pielea burticii. Stratul de grăsime de sub piele continuă să se formeze.

Acum e timpul ca bebelușul tău să exerseze și cu respirația. Respectiv, el va inhala și va expira cantități nesemnificative de lichid amniotic. Sunt mișcări extrem de importante pentru plămâni, pe care îi pregătește astfel pentru prima gură de aer trasă în piept după naștere. Patru din 10 bebeluși care se nasc în această perioadă au șanse de supraviețuire, însă necesită o terapie intensivă.

Ce se întâmplă în corpul femeii?

Simți o stare continuă de disconfort din cauza durerilor de spate și a crampelor de picioare. De aceea, e important să îți controlezi poziția, să stai dreaptă, să faci exerciții ușoare pentru spate sau poți să îți planifici un masaj prenatal cu un terapeut antrenat.

Pentru că ai adăugat în jur de 10 kilograme, îți este mult mai greu să te miști, însă asta nu înseamnă că trebuie să duci un mod sedentar de viață. 

Pot apărea dureri de mâini sau încheieturi, sau poți să le simți înțepenite. Toate țesuturile din corpul tău sunt acum umflate, astfel că se creează o presiune asupra capetelor nervilor care străbat aceste țesuturi.

Simptome:

  • contracții Braxton Hicks
  • dureri de cap
  • picioare umflate
  • incontinență urinară

Sfaturi utile:

  • Mănâncă sănătos, bea cât de multă apă plată poți și nu neglija sportul.
  • Adresează-te unui specialist imediat ce organismul tău dă semne de oboseală cronică, insomnie, anxietate, scădere în greutate sau tulburări emoționale destul de serioase.
  • Începând cu această săptămână, multe mămici își fac planul pentru naștere. Te-ai putea ocupa și tu de acest lucru! Vorbește cu medicul despre cum ți-ar plăcea să decurgă nașterea.
  • Poți face ședințe de masaj speciale pentru femeile însărcinate, exerciții fizice ușoare și în special cele prenatale, care te vor ajuta să te relaxezi și să-ți pregătești corpul de naștere. Înainte de asta ar fi bine să consulți medicul.
  • Sună-ți urgent medicul dacă observi că ți se umflă brusc fața, ochii, mâinile și picioarele. De asemenea, ar fi bine să apelezi la medic și în cazul în care ai migrene severe, tulburări de vedere (vedere dublă sau încețoșată, pete de lumină, sensibilitate la lumină, pierderea temporară a vederii), stări de vomă sau durere intensă în zona abdomenului superior.
  • Vorbește cu partenerul despre anumite detalii de după naștere, cum ar fi: alegerea nanilor, dacă bebelușul va fi sau nu botezat, cine dintre voi doi își va lua concediu etc.
...