Calculul sarcinii
20.05.2020
Data estimativă a nașterii
300
Zile au rămas până la naștere

Descriere săptămâna 25

Ți-au mai rămas în jur de 108 zile până la naștere. Știm că nu ai răbdare să-ți ții bebelușul în brațe, însă bucură-te de perioada sarcinii, deoarece mai târziu îți va fi dor de perioada în care aveai burtică și vei spune că a trecut prea repede.

Cum se dezvoltă bebelușul?

Sub pielea bebelușului, în sfârșit, a început să se acumuleze grăsime, așa că nu mai arată atât de ridată. Fătul seamănă tot mai mult cu un nou-născut. În plus, i-a crescut părul, iar dacă ai avea posibilitatea să îl vezi, i-ai observa nuanța și textura. 

Încă o veste frumoasă pentru tine: bebelușul tău îți recunoaște vocea, astfel încât poți să-i citești povești și să-i urmărești mișcările la auzul unor sunete familiare.

Micuțul tău este bine proporționat și începe să umple tot spațiul din uterul tău. I s-au dezvoltat organele de echilibru și orientare, așa că deja știe unde e sus și unde e jos. Pentru că nervul optic este funcțional, dacă vei lumina spre burtică, fătul va întoarce capul.

Ce se întâmplă în corpul femeii?

Poți simți dureri acute la nivelul picioarelor și al zonei coxale, datorită presiunii exercitate de sarcină asupra sistemului tău osos. Tot în această perioadă s-ar putea să observi câteva scurgeri vaginale, dureri de spate, crampe abdominale și contracții nedureroase.

S-ar putea să resimți tot mai mult durerile de spate și asta se întâmplă pe fundalul creșterii în dimensiune a uterului și a faptului că se schimbă centrul de greutate al corpului. Durerea de spate ar mai putea fi provocată și de relaxină – un hormon care are funcția de a relaxa ligamentele de la nivelul bazinului. Dacă durerile sunt severe și persistă o perioadă mai lungă de timp, ar fi cazul să consulți medicul.

Nu uita de exercițiile Kegel. Acestea întăresc pelvisul, mușchii perineului și cei vaginali. Pentru a face acest exercițiu, contractează-ți mușchii din jurul vaginului și anusului și stai așa 8-10 secunde.  

Dacă medicul nu ți-a interzis, poți continua să faci sport pentru însărcinate. Din cauza retenției de apă, în această perioadă ai putea să iei mai mult în greutate.

Simptome:

  • Hemoroizi și constipație
  • Probleme cu somnul
  • Balonare
  • Arsuri la stomac

Sfaturi utile:

  • Mănâncă sănătos și fă mișcare. Nu neglija aspectul tău fizic.
  • Dacă încă nu ai făcut un examen al cervixului, este timpul să o faci.
  • Cumpără-ți un sutien pentru gravide, pe care-l poți închide la prima încheietoare.
  • Dacă te trezești prea des noaptea pentru a urina, bea mai puține lichide înainte de somn, însă ai grijă să te hidratezi mai mult în timpul zilei.
  • Îngrijește-ți corpul și în special picioarele cu ajutorul masajelor relaxante cu creme hidratante și nutritive, care să reducă durerile încheieturilor și crampele musculare.
  • Pentru a preveni indigestia și senzația de colon iritat, include în alimentația ta iaurtul natural pe care să îl consumi cu fructe proaspete (în niciun caz iaurturile cu fructe din comerț). Dacă te confrunți des cu arsuri la stomac, îți recomandăm ceaiul de mentă.
  • Clarifică situația concediului de maternitate cu angajatorul, în cazul în care ești angajată în câmpul muncii.
...