Calculul sarcinii
20.05.2020
Data estimativă a nașterii
300
Zile au rămas până la naștere

Descriere săptămâna 14

Ai intrat în trimestrul al doilea de sarcină. Felicitări! Până în cel de-al treilea trimestru, te vei putea bucura din plin de cea mai frumoasă perioadă din viața ta. Stările de greață au trecut, nu te mai simți obosită și nici anxioasă, așa că profită de miracolul care a apărut în viața ta!

Cum se dezvoltă bebelușul?

Copilul tău deja poate avea câteva expresii faciale: își încruntă fruntea, întredeschide ochii și îți caută mamelonul cu gurița. De asemenea, în această perioadă, bebelușul percepe unii stimuli, precum lumina și zgomotul.

Acum, corpul lui se dezvoltă mai repede decât capul, iar brațele îi vor crește proporțional până la sfârșitul acestei săptămâni. Pe corp începe să-i crească un perișor fin, numit lanugo, care va dispărea după naștere.

Are deja dezvoltate glandele sudoripare, iar pancreasul și ficatul său au început să secrete fluide specifice. Dacă e băiețel, i se dezvoltă prostate, iar dacă e fetiță, ovarele încep să coboare în abdomen.

Ce se întâmplă în corpul femeii?

Burtica a început să se vadă, deoarece uterul a coborât spre zona pubiană. Nu te mai simți obosită și n-ai grețuri. Riscul unui avort spontan s-a diminuat la aproximativ 2%, așa că nu ai motive de îngrijorare. Ai un apetit uriaș, însă nu trebuie să mănânci pentru doi, mai ales dacă vorbim despre alimente nesănătoase.

Simptome:

  • Hemoroizi
  • Arsuri în abdomenul superior
  • Erupții pe piele
  • Umflarea membranelor nazale și sângerări ușoare

Sfaturi utile:

Al doilea trimestru de sarcină este cea mai frumoasă perioadă, așa că ai grijă de sistemul tău imunitar, bucură-te de fiecare moment și concentrează-te pe mișcare și alimentație sănătoasă.

În sarcină apar varicele, cauzate de cantitatea mare de sânge care circulă prin vene. Viitoarelor mămici li se recomandă să nu stea mult timp jos, ci să facă mișcare zilnic, iar noaptea la somn să ridice picioarele pe o pernă.

De asemenea, acum este timpul să efectuezi un triplu test, care este indicat pentru depistarea malformațiilor genetice: trisomia 18, defectele de tub neural (spina bifidă). Ia în considerare că, în general, dacă un test arată un anumit rezultat, sunt solicitate alte analize suplimentare care să confirme diagnosticul inițial.

Alte sfaturi:

  • Dacă nu ai interdicția medicului, poți începe să practici sportul pentru gravide.
     
  • Consumă cereale, semințe, mazăre, legume, deoarece sunt surse excelente de fier și proteine.
     
  • Mergi la stomatolog. Din cauza hormonului progesteron, care este în creștere în timpul sarcinii, placa bacteriană se acumulează într-o măsură mai mare față de perioada în care nu erai însărcinată. Dacă nu vei trata problema, te poți trezi cu infecții dentare, ceea ce nu este indicat în sarcină.
...