Tragedia din Kemerovo și corupția care ucide copiii

Tragedia din Kemerovo și corupția care ucide copiii

0
//
28.03.2018

Astăzi în Rusia este zi de doliu național. Sufletele copiilor nemuritori care au ars de vii în incediul din orașul rus Kemerovo se ridică zilele acestea spre ceruri… Iar în urma lor cresc munți de jucării, flori și lumânări, se așterne o durere fără margini. Este greu de imaginat cum a fost posibil să se întâmple o asemenea tragedie. Pare a fi mult decât un ”atentat terorist” al autorităților față de proprii copii ai acestei țări.

Tragedia din Kemerovo și corupția care ucide copiii

Un bilanț oficial indică patruzeci și unu de copii care au murit în mall-ul din Kemerovo. În total se vorbește despre 64 de morți. În realitate însă, cifrele par a fi mult mai mari. Însă autoritățile ascund aceste date. Este o atitudine la fel de oribilă ca și incendiul în sine.

Presa nu contenește să publice poveștile înfiorătoare ale părinților copiilor care au ars de vii, în săli de cinema în care se pare că ieșirile de urgență au fost încuiate de un paznic.

În video de mai jos un bărbat povesteșe cum și-a pierdut în incendiu soția, cei trei copii ai săi (de șapte, cinci și doi ani), dar și sora.

video

Iar aici aveți o mărturie a unei mame care nu și-a putut salva fiica, nora și cei trei trei nepoți ai săi:

„Am fugit la etajul patru, acolo era doar puțin fum, m-au întîmpinat patru pompieri, mai erau și angajați ai sălii ăsteia. Nu m-au lăsat să trec. Le-am spus: „Am copiii acolo, în cinema.” Au început să mă împingă și mi-au spus: „Nu e nimeni acolo.” Am dat drumul la telefon, pe speaker, și-am început să vorbesc cu fiica mea care era în sala asta împreună cu trei nepoți de-ai mei și cu nora mea. Se auzeau glasuri. Fiica mea m-a întrebat: „Mamă, de ce nu ne salvează nimeni? Ne sufocăm.” Ultimele ei cuvinte au fost „Mamă, te iubesc. Mor.” M-am rugat de pompieri, i-am implorat. Stăteau și rînjeau cu mutrele lor satisfăcute„.

video

Iar în acest video familiile victimelor date dispărute încearcă să aibă discuții cu autoritățile orașului. Funcționarii nici măcar nu se pot uita în ochii oamenilor.

Și ce face președintele Federației Ruse în tot acest timp? Vine la Kemerovo, depune flori, declară zi de doliu și pleacă în grabă pentru a nu da ochii cu localnicii revoltați de ceea ce li se întâmplă. O locuitoare din Kemerovo spune că toți oamenii care se aflau la locul incendiului au fost îndepărtați de forțele de ordine pentru ca Vladimir Putin să depună coroane de flori.

Un gest mai cinic de atât nici că se poate. Asta se întâmplă într-o țară fără valori democratice, unde Putin este ales cu 70% din voturi, în timp ce copiii ard de vii într-un incendiu neclar.

În R. Moldova, premierul Pavel Filip a convocat ieri o ședință la Guvern cu autoritățile ce au atribuții în domeniul respectării normelor de apărare împotriva incediilor. Prim-ministrul a solicitat efectuarea unor verificări ample, în echipe mixte, a tuturor obiectivelor social-culturale și de agrement din țară.

Atenție! Moldova este plină de centre de agrment din care, dacă se întâmplă astfel de incendii, sunt puține șanse să iasă cineva în viață. Sunt localuri  pentru copii care nu respectă nicio măsură de securitate. De ce? Pentru că autorizațiile sunt obținute pe sub masă contra unor sume impunătoare. Și orice verificări ulterioare sunt la fel mușamalizate cu ajutorul unui plic mai mult sau mai puțin gros. Da, corupția ucide! Ne ucide copiii!

Să ne amintim de cazul din cafeneaua ”La Soacra”, soldat cu 4 morți și 13 răniți sau chiar recentul caz într-un magazin alimentar unde a explodat o grenadă, soldat cu doi morți.

Neapărat amintesc aici și cazul pompierilor din raionul Hâncești care au venit cu autospeciala și furtunurile defectate, pentru a stinge un incendiu. Până au încercat să remedieze situația, casa, care era cuprinsă de flăcări, a ars în toatalitate.

video

Despre ce fel de verificări ample ne vorbește premierul?! Despre cele care pot fi trucate și uitate într-o perioadă scurtă de timp?!

În România, în urma tragediei de la Colectiv, a fost demis un premier, un Guvern. Ce credeți că se poate întâmpla în Rusia? Va răspunde cineva? Își va prezenta demisia? Cu siguranță, nu. Cazul va fi mușamalizat, iar unul dintre paznici va fi băgat la închisoare. Și atât. Până la o nouă tragedie?! Până la un nou incediu unde vor arde copiii…?!

Sursa: elenarobu.md