Mănânci ca să trăiești sau trăiești ca să mănânci?

Mănânci ca să trăiești sau trăiești ca să mănânci?

-
//
23.04.2018

Tulburările alimentare nu au la bază relația noastră cu mâncarea. Persoanele care suferă de tulburări alimentare au nevoie să simtă că dețin controlul asupra anumitor aspecte ale vieții lor și acest control se manifestă de fapt prin relația lor cu mâncarea. Femeile sunt cel mai des afectate de tulburările alimentare. O femeie din 10 suferă de o anumită tulburare alimentară. Și bărbații manifestă tulburări alimentare, în mod special la preadolescenți când corpul trece prin schimbări puternice fiziologice și psihosexuale și se manifestă prin insatisfacția legată de cum arată corpul lor fizic.

Mănânci ca să trăiești sau trăiești ca să mănânci?

Persoanele care suferă de anorexie mănâncă foarte puțin pentru că le este frică să nu adauge în greutate. Aceste persoane deseori practică activități sportive intense pentru a se asigura că mâncarea consumată nu se va depune pe corp și caloriile au fost arse.

Persoanele care suferă de bulimie, se caracterizează prin mâncat excesiv de mult. Iar după aceea folosesc diferite metode de a scăpa de consecințele consumării unei cantități enorme de mâncare într-un timp foarte scurt: fie vomită, fie folosesc laxative sau clisme pentru a se curăța de fapt de sentimentul de rușine însoțit de inabilitatea de a se opri din mâncat la momentul potrivit.

Mai sunt și persoane care suferă de mâncat complusiv, ele mănâncă foarte mult ca o strategie distructivă de a face față stresului, după care se blamează pentru acest lucru și se percep ca fiind „ratate” și „fără valoare”, se simt vinovate pentru ce au făcut și simt un puternic dezgust față de propria persona că nu a avut suficientă voința să se oprească. Și intră într-un cerc vicios, deseori mâncatul complusiv este un simptom al unei depresii ascunse.

Mai sunt și alte categorii de tulburări alimentare, iar ceea ce le unește în calitate de mecanism psihologic este sentimentul de a deține controlul asupra  ceva. În viața sunt foarte multe lucruri asupra cărora noi pur și simplu nu putem deține controlul și atunci compensăm prin a decide să deținem control cel puțin asupra corpului nostru. Unele persoane resimt emoții negative referitor la imaginea legată de corpul lor. Fie că cineva din familie sau în școală i-a tachinat și le-a spus că este: „gras/ă”, „slab/ă”, sau ceva trebuie de schimbat legat de exteriorul lor… astfel aceste persoane decid să își controleze greutatea corporală și modul cum arată  în exterior. Acesta reprezintă efortul lor de a nu mai fi ținta glumelor și remarcilor dureroase legate de modul în care arată.

Citește continuarea pe: consuela.md