Înainte de a aborda subiectul respectiv, am studiat minuțios internetul cu scopul de a înțelege: de ce în general a apărut această întrebare, de a vaccina sau nu copilul?! De ce părinții noștri nu au avut nici cea mai mică îndoială privind beneficiul vaccinării. Trebuie să menționăm, că în ultimii ani, au fost formate mișcări întregi (grupuri) de oameni, care se pronunță categoric împotriva vaccinărilor. Din această categorie fac parte orice categorii de oameni, cu excepția celui mai mare expert în problema respectivă – medicul infecționist! Sunt o mulțime de argumente ”pro”, însă în viziunea mea- acestea sunt doar mituri, care cineva a început să le inventeze cu un scop anumit, iar societatea s-a lăsat indusă de informația respectivă.

Irina Polenciuc. Vaccinarea. Pro și contra?

Mitul I. Complicații după vaccinare. Uneori foarte puternice

Reacția organismului la maladie – este febra ridicată. Organismul luptă cu infecția, se formează imunitatea. Aceasta este o normă. 2-3 zile, preparate antipiretice și totul trece. Însă aceasta este un motiv pentru panică!. Temperatura ridicată și copilul capricios timp de 3 zile - și părinții sunt îngroziți. Iar frica de a se îmbolnăvi de tuse convulsivă, când copilul se va sufoca cel puțin o lună de zile nu vă provoacă frică? Eu nu mai vorbesc de celelalte boli infecțioase, care sunt fatale. Pentru a facilita reacția copilului la vaccinare, am întreprins următoarele măsuri:

1. Copilul trebuie să fie absolut sănătos. Dacă există cea mai mică suspiciune de boală, mai bine faceți analiza sângelui.

2. Cu cât intestinul este mai puțin încărcat, cu atât este mai bine. Adică, volumul de alimente consumate de obicei, trebuie diminuat cel puțin de 2 ori, începând cu 3 zile înainte de vaccinare și 2 zile după vaccinare. Insuficiența de alimente trebuie înlocuită cu consumul de lichide. Și neapărat copilul trebuie să facă treaba mare. În cazul în care, cu o zi înaintea vaccinării, copilul nu a avut scaun, înseamnă că trebuie să-l ajutați – îi faceți clismă sau îi introduceți un supozitoriu de glicerină.

3. Suprastin – medicament prescris de medic nu am administrat. Asta pentru că preparatele antihistaminice usucă mucoasa, lucru care deloc nu este binevenit înaintea vaccinării.

4. De regulă, după vaccinare se ridică temperatura. Medicamentele antipiretice trebuie să fie la îndemână.

5. Acum este epidemie de gripă. În această perioadă nu se recomandă vaccinarea copiilor.

Mitul II. Vaccinarea – este o afacere

Noi am devenit ”dependenți” de vaccinuri, deoarece acestea sunt o afacere de milioane a companiilor farmaceutice. Nu știu de ce, dar aceste cuvinte le poți auzi doar despre vaccinuri. Și cum rămâne cu antibioticele, care sunt prescrise în cazul celei mai simple viroze; vitaminele care sunt administrate când este cazul și fără motiv; diverse picături pentru nasul înfundat, chiar dacă nu ajută la nimic!Orice medicament este o afacere. În urma vânzării fiecărei pastile se câștigă bani. Nu întâmplător, în orașul nostru, farmaciile au fost deschise la fiecare colț de stradă. Chiar și așa, cea mai mică tuse ne face să mergem la farmacie după sirop. De ce atunci vaccinul este o afacere, iar celelalte - sunt o necesitate? De ce conștientizarea faptului, că un vaccin sau altul face pe cineva bogat, nu ne lasă să credem, că copilul nostru se va îmbolnăvi de o boală, de care bunicii noștri visau să se vindece. De ce să fii bolnav de această maladie, când poți fi sănătos?

Irina Polenciuc. Vaccinarea. Pro și contra?

Mitul III. Vaccinul omoară imunitatea copilului.

Imediat apare întrebarea – ce maladie împotriva căreia vaccinăm copilul nu omoară sistemul imunitar, poate: rujeola, tetanosul, tusea convulsivă, hepatita B sau tuberculoza? Cel mai important, este faptul, că te poți îmbolnăvi de aceste maladii atât în copilărie, cât și în maturitate. Și atunci, părintele, dar în viitor, bunica sau bunelul își poate infecta copiii.

Mitul IV: Peste hotare toți au renunțat la vaccinare.

În SUA și Europa au renunțat la vaccinarea împotriva tuberculozei, asta pentru că acolo maladia respectivă, practic nu este întâlnită. La noi însă spitalele de tuberculoză sunt arhipline. Sunt chiar și grădinițe specializate pentru copiii bolnavi de tuberculoză. În rest, nici o țară nu a renunțat la vaccinare. Mai mult, în SUA numărul vaccinurilor este de 16 (la noi sunt mai puține). Se face chiar o vaccinare în timpul sarcinii.

Mitul V. După vaccinare a crescut numărul copiilor bolnavi de autism.

În problema respectivă nu putem evita informațiile științifice. În anul 1998, o publicație cu autoritate din Marea Britanie, revista medicală ”Lancet” a publicat articolul lui Andrew Wakefield,unde au fost descrise observațiile medicului după vaccinarea copiilor împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului. El susținea, că din cauza conținutului de mercur în vaccinuri, copiii pot suferi de autism. După publicarea articolului respectiv, oamenii din toată lumea au început să refuze vaccinarea copiilor. Începând cu anul 2001, nici într-un vaccin din Europa și SUA nu a fost depistat mercur, însă numărul copiilor bolnavi de autism creștea. În anul 2004, după mai multe cercetări privind studierea legăturii dintre mercurul din vaccinuri și autism, dar și amestecul a trei boli infecțioase într-un vaccin, revista ”Lancet” a publicat o replică la articolul lui Wakefield, eliminându-l din toate arhivele sale, deoarece legătura nu a fost demonstrată pe cale științifică. Iar după o investigație mai amplă, s-a constatat că, Wakefield nu urmărea nimic altceva decât un interes financiar.

Irina Polenciuc. Vaccinarea. Pro și contra?

Contradicție

Recent, a apărut vaccinul împotriva varicelei. Cu regret, la noi acesta cum a apărut așa a și dispărut. Sunt însă părinți, care susțin mișcarea ”împotriva vaccinării”, însă și-ar vaccina copilul împotriva vărsatului de vânt. Astfel situația devine și mai confuză. De ce? Reiese, că dacă copiii se îmbolnăvesc de rujeolă – nu este nimic grav, iar dacă de varicelă – este rău. Pur și simplu, vărsatul de vânt este o boală foarte răspândită acum. Știm cu toții care pot fi complicațiile în astfel de cazuri. Iar rujeola se încleștez mai rar. Însă dacă vom începe să vaccinăm copii de varicelă, atunci în timpul apropiat, și această boală va fi o raritate.

Acestea sunt doar cinci mituri, numărul lor însă este cu mult mai mare. Sunt convinsă, că la dorință poți respinge fiecare din ele. Pentru mine însă totul este foarte simplu. Ai făcut vaccinul și nu te-ai îmbolnăvit. Nu ești vaccinat – riști să te îmbolnăvești, dar și să mai infectezi pe altcineva. Desigur, că sunt o adeptă a vaccinării. Și copiii mei, chiar dacă și cu întârziere din cauza unor probleme de sănătate, au fost vaccinați și voi continua procesul respectiv. În opinia mea, principala problemă a țării nostre – este insuficiența de informație veridică. Medicii noștri de familie au un plan pe care trebuie să-l respecte, în caz contrar se aleg cu mustrare și rămân fără prime la salarii. Nu are cine să-i explice unui părinte care are dubii față de vaccinare, cum trebuie să ia o decizie corectă. Nu vreau nimănui să impun propria viziune asupra lucrurilor, însă înainte de a refuza vaccinarea copilului, consultați un medic infecționist. Nu prietena sau vecina, ci un specialist, care în fiecare zi examinează sute de copiii bolnavi din cauza refuzului părinților de a-i vaccina.