mamaplus

Sparanghelul, alimentul minune al lunii mai: bun pentru fertilitate și femeile însărcinate

-
//
15.05.2020

Pentru că îl găsești acum proaspăt în magazinele de la noi, îți oferim în continuare câteva informații utile despre acest super aliment al primăverii. Sparangelul este bogat în minerale şi vitaminele A, C, E, K şi B6, dar şi acid folic, fier, cupru, calciu, proteine şi fibre. Din acest motiv, poate fi numit cel mai bun prieten al organismului.

Pe lângă faptul că sparanghelul conţine o cantitate scăzută de grăsimi şi calorii, trebuie precizată prezenţa fibrelor solubile, ideale în procesul de slăbire, tocmai pentru că se digeră foarte uşor şi oferă senzaţia de saţietate.

O porție de sparanghel îi asigură femeii însărcinate aproximativ 70% din doza zilnică recomandată de acid folic. Această legumă ajută la prevenirea malformațiilor fătului, în cazul în care o consumi atunci când ești însărcinată. Este de asemenea indicat pentru femeile care se pregătesc de sarcină, deoarece este demonstrat că sparanghelul crește fertilitatea.

Sparanghelul îmbunătăţeşte viaţa sexuală, potrivit CSID.ro. Acest ”aliment minune” nu trebuie să lipsească din meniu, mai ales dacă se anunţă planuri peste noapte. Are un puternic efect afrodisiac, iar asta mulţumită vitaminei B6 şi acidului folic care facilitează libidoul. În plus, vitamina E stimulează hormonii sexuali, inclusiv estrogenul în cazul femeilor şi testosteronul la bărbaţi. Veştile nu se opresc aici! Sparanghelul conţine 22% din necesarul zilnic recomandat de acid folic, esenţial pentru femeile care îşi doresc să rămână însărcinate.

Cum gătești corect sparanghelul?

Înainte să te apuci să-l gătești, rupe-i partea lemnoasă și mai albă.

  • Sparanghel la aburi. Poți folosi un aparat special pentru gătit la aburi pentru a obține sparanghel gustos, cu puține calorii și fără grăsimi.
     
  • Sparanghel fiert. Dacă nu îl servești imediat, pune-l într-un castron cu gheață ca să îi menții culoarea verde. În unele rețete se recomandă gătirea parțială a sparanghelului, apoi răcirea cu gheață și abia apoi gătirea totalaă. Atunci când fierbi sparanghelul trebuie să îl pui într-o oală largă și să îl acoperi cu apă câțiva centimetri. Acoperă oala cu un capac și lasă să dea în fiert.
     
  • Sparanghel la cuptor. Pune sparanghelul într-o tigaie de copt și dă-l la copt la o temperatură ridicată. Atunci când gătești sparanghel la cuptor vei obține un deliciu caramelizat cu o aromă mai profundă. Trebuie să reții faptul este posibil ca vârfurile să prindă o culoare maronie din cauza căldurii.
     
  • Sparanghel sotat. Pune sparanghelul într-o tigaie cu ulei sau unt, adaugă puțin usturoi și vei obține o garnitură desăvârșită!