mamaplus

Mihaela Bilic: „Renunțați o lună la sticla de ulei de gătit! Veți slăbi, vă promit!”

0
//
18.10.2019

Nutriționistul Mihaela Bilic ne învață cum să reinventăm gătitul în favoarea siluetei. Medicul oferă sfaturi utile în ceea ce privește alimentația sănătoasă, iar următoarele recomandări merită luate în considerare.

Cunoscuta nutriționistă a vorbit despre eficiența renunțării la un singur aliment, pentru a slăbi spectaculos.

Nimic nu se compară cu mâncarea gătită când vine vorba de preparate echilibrate și sănătoase. Orice ai mânca gata ambalat dintr-un pachet sau orice pui la repezeală pe pâine din frigider are volum mic și multe calorii.

Orice poți mânca rece în picioare, în mașină sau pe canapea la televizor îngrașă mai tare decât o farfurie de ciorbă sau de tocăniță. Pentru cei care vor să slăbească există chiar recomandarea să nu aibă la îndemână decât mâncare care trebuie gătită/încălzită/mâncată cu tacâmuri.

Dar și gătitul ăsta poate fi o capcană daca nu suntem atenți la ulei. Avem în tradițiile culinare uleiul ca și ingredient obligatoriu în orice preparat, totul începe cu „se pune ulei în cratiță”. La 100cal/lingură pot să vă spun că obiceiul ăsta ne „costă” silueta.

Orice mâncare cu legume poate deveni bombă calorică în funcție de cât ulei conține, nu e nevoie să fie șnițel, chiftele sau pește prăjit ca să ne îngrășăm, o facem și cu un ghiveci care are ulei.
Nu contează tipul de ulei, toate au 900cal/100ml. Iar gustul pe care îl dă mâncării e relativ, mai degrabă e în credința noastră că fără ulei nu se poate.

În Franța pacienții obezi sunt obligați să asiste la o lecție de gătit în care nu se folosește ulei, tocmai pentru a vedea/simți că gustul nu depinde de el. Cu sos de roșii, condimente și ierburi aromate se obțin preparate mai gustoase. Apoi, dacă avem carne, pește sau brânză într-o mâncare, savoarea e garantată. „Economia” pe care o faceți în bugetul caloric e uriașă dacă eliminați uleiul de gătit.

Și pe lângă siluetă, sănătatea voastră va avea de câștigat scăpând de prezența lui Omega 6 cu efect pro-inflamator.

Vă provoc la o încercare: renunțați o lună la sticla de ulei de gătit și descoperiți ce gust are mâncarea fără el. Lăsați doar 1-2 linguri/zi de ulei crud, pus peste salate. Veți slăbi, vă promit!”, conchide nutriționistul.