mamaplus

Medic nutriționist Maria-Victoria Racu: ”Mesele mici și frecvente NU ne ajută să slăbim”

-
//
24.09.2019

Una dintre „regulile de aur” ale slăbitului zice: mănâncă mese mici și frecvente, cu un interval nu mai mare de 3 ore, astfel vei arde mai multe calorii și vei slăbi. Adepții acestei teorii aduc numeroase argumente: diminuarea senzației de foame, micșorarea porțiilor și a volumului stomacului, arderea mai multor calorii sau chiar reglarea zahărului din sânge. Astăzi, însă, aceste argumente sunt combătute de ultimele cercetări medicale.

mamaplus

În fiecare zi, o bună parte din calorii este arsă pentru funcțiile vitale, precum bătăile inimii, respirația și funcționarea organelor. Această cantitate de calorii este denumită „metabolismul bazal”.

O altă parte de calorii este arsă pentru activitățile zilnice – mersul, urcatul scărilor, activitatea intelectuală sau treburile casnice. În mod ideal, caloriile pe care le consumăm zilnic ar trebui să corespundă cu numărul caloriilor arse în aceste activități.

Matematica este simplă. 3000 de kilocalorii pot fi consumate fie în trei reprize a câte 1000, fie în șase a câte 500. În final, organismul oricum pierde 300 de calorii, sau 10% pentru digestia acestor alimente. Deci, mesele frecvente nu ard nici o kilocalorie în plus.

Până la urmă, diferența o fac caloriile și nu frecvența meselor

În cazul slăbitului, adevărul e simplu – pentru a reduce din masa corporală e necesar de a micșora numărul de calorii consumate. Acest lucru e posibil prin micșorarea porțiilor, nu și prin mărirea numărului de mese.

Modernizarea e tendința de bază în toate domeniile, inclusiv în nutriție. La momentul actual, cea mai nouă tendință este cea de a individualiza alimentația la maxim. Dacă mâncatul frecvent este o soluție pentru a reduce foamea, se poate recurge la el. Să nu uităm însă că acest truc nu ne slăbește, iar diferența o face cantitatea de alimente, nu și frecvența meselor.

Sursa: sanoteca.md