mamaplus

Mâncarea reîncălzită este periculoasă pentru femeile însărcinate

-
//
07.10.2019

Mâncarea reîncălzită, deși poate părea o opțiune sigură pentru multe gravide, reprezintă un pericol din multe puncte de vedere. Iată ce se poate întâmpla atunci când consumi mâncare reîncălzită și ce anume recomandă specialiștii.

mamaplus

Ce se întâmplă cu resturile de mâncare reîncălzite?

– Bacteriile se pot înmulți excesiv când se face trecerea de la temperaturi joase la temperaturi extrem de ridicate. Atunci când mâncarea este ținută în afara frigiderului pentru o perioadă extinsă de timp, poate să conțină deja o mulțime de bacterii. Încearcă să folosești regula 2/4 ore: dacă mâncarea este ținută afară sub 2 ore (intervalul de timp include timpul de livrare, preparare) poate fi folosită sau refrigerată, iar dacă este ținută afară peste 4 ore, poate fi aruncată.

– Procesul de gătire introduce la rândul sau bacterii în mâncare. Odată ce temperatura de gătit scade, sporii bacterieni pot începe să se înmulțească în condiții ideale și prin urmare să se dezvolte excesiv în alimente în timp ce rămâne pe masă. Iată cum poți reduce aceste riscuri: păstrează resturile de mâncare direct în frigider, încălzește resturile de mâncare la 100 grade Celsius pentru câteva minute, înainte de a le depozita.

– Consumă alimentele de la frigider în maxim 48 de ore. Nu depozita orezul de la prânz la temperatura camerei înainte de înalzire pentru cină, nu depozita și nu consuma alimente refrigerate după 3 zile. Sosurile care au o compoziție ridicată de apă reprezintă mediul perfect pentru bacterii. Alimentele umede, bogate în proteine, sunt de asemenea medii optime pentru multiplicarea bacteriilor la temperatura camerei. Cel mai bine este să consumi resturile alimentare în decurs de 48 de ore de la depozitarea lor, pentru siguranță maximă.

– Copiii de vârstă fragedă, gravidele și vârstnicii sunt cei mai expuși unui risc de toxiinfecție alimentară deoarece au un risc mai mare de a avea sistemul imunitar compromis de bacterii. Ai grijă cu privire la servirea acestor alimente în casa ta, fără să le încălzești corespunzător: carne și pui crud, fructe de mare, ouă crude, germeni cruzi, suc și lapte nepasteurizat, crenvurști congelați sau carne direct din conservă.

Sfaturi importante pentru răcirea și încălzirea alimentelor

Pentru a preveni înmulțirea bacteriană este important să răcești alimentele rapid pentru a atinge cât mai repede posibil temperatura de 4 grade Celsius sau mai puțin. Pentru a face acest lucru, împarte cantități mari de alimente în recipiente mici. O oală mare de supă, de exemplu, se va răci mai greu, bacteriile având șanse mai mari să se multiplice și crescând riscul de boli alimentare. Împarte oala în mai multe recipiente mici ca să se răcească rapid.

Mâncarea fierbinte poate fi răcită rapid în apă rece înainte de a fi introdusă în frigider. Este bine să împachetezi bine resturile de mâncare în pachete etanșe sau în recipiente speciale.

Atunci când reîncălzești mâncarea, asigură-te că atinge temperatura de 73 grade Celsius măsurată cu un termometru de alimente. Acoperă resturile de mâncare pentru a le reîncălzi. Astfel reții umezeala și te asiguri că mâncarea se încălzește uniform.

Sursa