mamaplus

Cum recunoști roșiile toxice și ce trebuie să verifici înainte să le cumperi

-
//
02.03.2020

Roșiile sunt foarte îndrăgite de toți și consumate atât în sezon, cât și în extrasezon. Trebuie să ții cont de anumite aspecte atunci când le tai, dacă vrei să le consumi fie ca atare, fie în diverse preparate. Sunt roșii care pot fi toxice pentru organismul uman. Nu toate tomatele pe care le găsești la piață sau pe rafturile supermarketurilor sunt bune de consum.

Mai ales în extrasezon, agricultorii folosesc diverse substanțe de coacere sau de colorare, pentru ca tomatele să devină roșii mai devreme decât s-ar întâmpla în mod natural. Specialiștii spun să o tai pe jumătate și să o analizezi. Alveolele în care se află semințele trebuie să aibă aceeași dimensiune, să nu fie una mai mică și alta mai mare. Sucul din interiorul roșiei nu trebuie să fie vâscos. Dacă are o consistență vâscoasă, acesta este semn că a fost crescută cu multe chimicale și substanțe de coacere.

mamaplus

Un alt detaliu de care trebuie să țineți cont la o roșie este acela că nu trebuie să aibă vinișoare alb-verzui. Acesta este un semn că semințele din interior au început să încolțească și pot acumula o substanță toxică pentru organism: solanină.

Roșiile sunt tratate în special dacă sunt aduse din export și trebuie să reziste pe durata transportului pe distanțe lungi. În mod normal o roșie rezistă cel mult 10 zile după ce a fost culeasă, dar în funcție de tratamentul primit poate ține chiar și 6 luni.

Medicii spun că în urma consumului excesiv de roșii tratate chimic, se atestă grețuri, vărsături, colici abdominale și scaune.

Cum recunoști roșiile care au fost forțate să se dezvolte și să se coacă:

  • codița este uscată;
  • codița este lemnoasă;
  • în interiorul roșiei, pe pulpă, apare un cerc alb.