mamaplus

Cu ce înlocuiești mezelurile pentru o alimentație echilibrată și sănătoasă

0
//
25.07.2019

Consumul excesiv de carne roșie, dar și de mezeluri, poate crește riscul de moarte prematură. Avertismentul vine din partea experților americani, dar și a celor chinezi. Așadar, dacă te întrebi cu ce înlocuiești mezelurile, pentru o viață mai lungă, nutriționiștii au soluția eficientă. Carnea roșie și preparatele pot fi scoase cu ușurință din dieta zilnică. Mai mult, este și o alegere benefică pentru detoxifierea organismului.

mamaplus

Potrivit experților americani, carnea roșie crește riscul de moarte prematură dar și de apariție a diverselor tipuri de cancer, în timp. De aceea, mezelurile care ne pot părea apetisante devin cel mai mare dușman al alimentației.

Cu ce înlocuiești mezelurile?

Carnea roșie și preparatele din acest tip de carne pot fi înlocuite cu alte proteine, mult mai sănătoase, precum nuci, ouă sau chiar pește. Schimbările pot contribui la o viață mult mai îndelungată. În acest sens, a fost realizat și un studiu.

O echipă de savanți a publicat în „British Medical Journal” rezultatele unui astfel de experiment. Specialiștii au analizat diverse tipuri de alimente, în ultimii opt ani de zile. Pe listă erau incluse carnea roșie, carnea procesată – șuncă, bacon sau crenvurști.

De asemenea, au fost analizate și obiceiurile alimentare a peste 81 de mii de persoane, doar din Statele Unite ale Americii. Participanții au fost puși să estimeze ce cantități ale alimentelor au consumat în cei opt ani de studiu. Pe listă erau carnea roșie, cea procesată, peștele, nucile, ouăle, cerealele integrale, legumele și preparatele din pui sau curcan fără piele.

În mod șocant, rezultatele au demonstrat că persoanele care au crescut consumul de carne roșie și mezeluri, cu cel puțin o jumătate de porție pe zi, au prezentat un risc mai mare cu 10% de deces, în următorii opt ani.

Doar în cazul mezelurilor, creșterea a fost de 13%, iar la carnea roșie s-a constatat o creștere de 9% a riscului de deces. Specialiștii au mai subliniat și că o jumătate de porție este echivalentă cu 42,5 grame de carne roșie. O felie de bacon are în jur de 6,5 grame, o jumătate de hotdog 22,5 grame sau 14 grame în cazul cârnaților.

Veștile sunt și bune, pentru că reducerea consumului de carne roșie și mezeluri și creșterea simultană a aportului de nuci a dus la o scădere de 19% a riscului morții premature. La fel, înlocuirea cu pește a cărnii roșii a redus riscul cu 17%, iar cu 12% și 10% în cazul cerealelor integrale, notează agerpres.ro.

„Această asociere cu mortalitatea a fost observată în cazul creșterii consumului de carne procesată și neprocesată. Însă, a fost mai pregnantă în cazul celei procesate. O scădere a consumului total de carne roșie și creșterea simultană a aportului de nuci, pește și pui fără piele, lactate, ouă, cereale integrale sau vegetale, de-a lungul a opt ani, a fost asociată cu reducerea riscului de deces, pe următorii opt ani”, sunt concluziile echipei de savanți din SUA și China.

Sursa