mamaplus.md

Ce se întâmplă în organismul nostru atunci când mâncăm halva?

-
//
28.01.2019

Halvaua se numără printre cele mai consumate alimente și printre preferatele multor persoane, însă puțini cunosc faptul că acest produs este unul foarte bogat în calorii.

mamaplus.md

Halvaua poate fi obținută din diverse alte ingrediente, din seminţe de floarea soarelui, din diverse nuci, din fasole, din linte şi din legume precum morcov, bostan, cartof şi dovleac.

Ce conţine 100g de halva?

  • 550-600 kilocalorii
  • 15-18 grame de proteine
  • 42-47 grame de glucide (carbohidrați)
  • 35-40 grame de lipide
  • minerale (zinc, fier, fosfor, calciu, potasiu)
  • acizi graşi nesaturaţi (acid oleic şi lecitină) și polinesaturati (Omega-6)

Ce ne spun specialiștii despre halva?

Experții susțin că halvaua vine, pe de altă parte, cu o mulțime de beneficii pentru sănătatea noastră:

„Consumul raţional (cu moderație), (halvaua) are efecte depurative, antioxidante, tonice şi remineralizante. De asemenea, un alt atuu îl are şi în cazul tulburărilor de memorie, grație conţinutului crescut de lecitină.

Până la urmă, foarte importantă este provenienţa produsului şi conţinutul de seminţe de susan, dar recomandarea de baza este şi rămâne consumul limitat. Excesul se poate transforma cu ușurință într-o veritabilă bombă calorică. Dacă mănânci halva goală, până la 30 de grame pe zi, nu se depune, dar în combinaţie cu pâinea, tot se depune”, precizează medicul Dan Merişca.

Astfel, pentru a avea efecte benefice pentru corpul nostru, halvaua ar trebui consumată în cantităţi mici, ocazional, și nu mai mult de 30-50 de grame pe zi, de preferat fără pâine.

Halvaua a început să fie folosită tot mai des, mai ales în perioadele de post. În comerţ, găsim mai ales două sortimente de halva: simplă sau cu adaos de migdale, de arahide, de fistic sau de cacao. Nutriţioniştii spun că halvaua poate să fie înger şi demon pentru sănătate, totul depinde de cantitate şi de provenienţă, scrie adevarul.ro.

„Este bine de ştiut că halvaua este un produs importat din Orient, mai exact din Istanbul. Este obţinută, în principal, din seminţe – din miezul-prăjit de floarea soarelui – zahăr, glucoză şi vanilină. Se recomandă a se consuma maxim 25-30 grame pe zi, deoarece dezavantajele sunt destule: 100 de grame de halva conţine 12-14 grame proteine; 42-47 grame glucide şi 35-39 grame lipide. Şi, cel mai grav, aproape 600 de kilocalorii la suta de grame. Aceste calorii pot fi arse alergând minim 8 kilometri într-o zi. Asta pentru a înţelege mai bine pericolele la care ne expunem”.

„De altfel, halvaua poate căpăta valoare terapeutică prin adăugarea de seminţe de susan, de exemplu. Aceat produs devine un element tonic pentru sezonul rece, deoarece seminţele de susan conţin substanţe active (fibre, proteine), minerale (zinc fier, fosfor, calciu, potasiu) acizi graşi nesaturaţi (acid oleic), lecitină, acizi polinesaturaţi (omega 6)”, afirmă medicul nutriţionist Dan Merişca, din Arad.

Specialistul mai susţine că halvaua are, pe de altă parte, şi beneficii pentru sănătate:

„Consumată raţional, are efecte depurative, antioxidante, tonice şi remineralizante. De altfel, un alt atuu îl are şi în tulburările de memorie, prin conţinutul crescut de lecitină. Până la urmă, foarte importantă e provenienţa produsului şi conţinutul în seminţe de susan, dar recomandarea de bază este şi rămâne consumul limitat de halva zilnic. Excesul se poate transforma într-o veritabilă bombă calorică. Dacă mănânci halva goală până la 30 grame pe zi, nu se depune, dar în combinaţie cu pâinea, tot se depune”, mai precizează Dan Merişca.

Sursa