Broccoli - alimentul cu efect uluitor asupra organismului

0
//
08.02.2019

Broccoli este un membru al familiei de legume crucifere, fapt ce îi explică puterile anticancer (toate legumele crucifere sunt alimente anticancer). El este foarte bogat în vitamina C, acid folic, vitaminele A, B1, B2, B3, B6, fier, magneziu, potasiu și zinc.

Alcatuit în procent de 90% din apă, broccoli este plin de nutrienți esențiali pentru viață. Un mic buchet de broccoli are mai multe fibre decât o cană de paste integrale și mai multă vitamina C decât 2 portocale.

Puterile vindecatoare din broccoli

Consideră broccoli alimentul tău numărul unu de luptă împotriva cancerului, grație compoziției sale de sulforafan, pe care îl simți la miros când broccoli este gătit în exces. Această compoziție dă semnal genelor noastre să stimuleze producția de enzime care detoxifiază potențialele produse cu compoziție ce poate cauza cancerul.

Mănâncă mai mult broccoli și vei scădea dramatic perspectiva să suferi de cancer de sân sau de ovare (două substanțe ce contribuie la acest cancer sunt inhibate de alte substanțe din broccoli), de plămâni sau de colon cu 50%.

Broccoli este o sursă foarte mare de calciu și potasiu, obținute altfel decât prin lactate. Vitamina C și beta-carotenul din broccoli protejează ochii de cataractă și păzesc celulele de atacul radicalilor liberi care afectează memoria.

Cum să mănânci broccoli?

Broccoli este foarte gustos mâncat crud, în salată alături de orice alte legume dorești: ridichi, salată verde, ceapă verde, roșie, castraveți, ardei gras, asezonat cu ulei de măsline. Poți presăra puțin cașcaval sau, dacă ești vegetarian, semințe de susan.

Dacă totuși nu preferi gustul de broccoli crud, fierbe buchețelele de broccoli pentru 3-4 minute până când sunt încă crocante. Nu le găti în foarte multă apă pentru că nutrienții rămân în apă. Mănâncă buchetele cu cotor cu tot, mult beta caroten se găsește în ele.

Cât broccoli e suficient: O jumătate de cană de broccoli gătit reprezintă o porție de legume servite. Mănâncă cinci asemenea porții, deci aproximativ două căni și jumătate de broccoli, de minim 3 ori pe săptămână.

Cum să alegi corect broccoli atunci când îl cumperi: Alege broccoli care are buchetele verde foarte închis sau mov/albăstrui, ele conțin mai multă vitamina C și betacaroten decât cele verde deschis sau gălbui. Dacă broccoli are flori este semn de calitate proastă.

Sursa