mamaplus

Alimente crude sau preparate – care variantă este mai sănătoasă?

-
//
08.11.2019

În ultima vreme apar tot mai mulți adepți ai dietei raw (cu crudități), care se bazează pe consumul alimentelor crute, care nu sunt preparate într-un fel anume. În acest caz, este indicat să fie consumate cel puțin 70% de alimente crude într-o singură zi.

Alimentele din dieta raw vegană trebuie să fie doar de origine vegetală, sau dacă se dorește introducerea lactatelor, vorbim deja despre dieta vegetariană. Există însă și unii adepți care consumă crude chiar și carnea sau peștele.

Adepții dietei cu crudități au următoarele argumente în folosul ei:

  • Mâncarea crudă este mai bogată în enzime, care îmbunătățesc digestia
  • După o preparare termică, unele vitamine hidrosolubile se distrug
  • Gătită la temperaturi înalte, mâncarea poate deveni toxică

Ce spun oamenii de știință despre acest tip de dietă:

Într-adevăr, din punct de vedere chimic, majoritatea enzimelor din fructe și legume se distrug la o temperatură de peste 47 de grade Celsius. Organismul uman este dotat cu întregul pachet de enzime, necesar pentru a digera diverse grupe de alimente. Astfel, procesul de digestie se va petrece și fără participarea enzimelor din fructe și legume.

Cu cât e mai mică durata de gătit, cu atât mai bogat în vitamine e produsul final.

După etapa de fierbere se pierd aproximativ 50-60% din vitamine. O pierdere mai mică de vitamine are loc la prepararea legumelor pe aburi sau o rumenire ușoară pe tigaie.

Vitaminele liposolubile -  A, D, E și K sunt cel mai puțin afectate de temperaturile înalte, astfel încât nu își micșorează concentrația în produs.

Beneficiile alimentelor prelucrate termic

Pe lângă faptul că au un gust mai bun și sunt aromate, alimentele prelucrate termic sunt mai ușor de mestecat și digerat, nu conțin elemente dăunătoare, iar nutrienții se absorb aproape în întregime.

Antinutrienții sunt substanțele ce se conțin în boboase și cereale. La pătrunderea în organism pot bloca absorbția unor minerale, precum Calciul și Magneziul. Putem scăpa de acestea prin prelucrarea termică a alimentelor. Să nu uităm și de bacterii, care pot dispărea din alimente doar după o prelucrare termică. Cel mai frecvent este vorba despre E. coli, Salmonella, Listeria și Campylobacter.

Ce alimente sunt mai sănătoase în stare crudă?

Broccoli, varza, ceapa și usturoiul – datorită antioxidanților puternici, ce se păstrează mai bine în legumele crude..

Ce alimente sunt mai sănătoase în stare preparată?

Sparanghelul, ciupercile, spanacul, roșiile, morcovul, cartofii, boboasele, carnea și peștele. În cazul primelor cinci, vitaminele și antioxidanții devin mai biodisponibile. În cazul cartofilor, amidonul devine mai ușor de digerat. Boboasele, după o prelucrare termică, conțin mai puțini antinutrienți, iar carnea și peștele sunt lipsite de bacterii.