mamaplus.md

Recomandările OMS pentru mămicile care alăptează

-
//
23.06.2015

Alăptarea este considerată cea mai potrivită pentru copii, iar laptele matern, conține un set întreg de vitamine și toate substanțele nutritive necesare unei dezvoltări sănătoase. Fiecare femeie ar trebui să înțeleagă acest lucru și să nu-și priveze copilul de acest dar.

Laptele matern este unicul nutrient de bază până când alimetația copilului este diversificată, odată cu creșterea lui. Corpul copilului alăptat se dezvoltă mai bine și are o rezistență mai bună la diferite infecții și stări de stres.

Recomandări ale OMS privind alăptarea

OMS recomandă:

1. Copilul trebuie pus la sânul mamei imediat după naștere, în cazul în care mama nu este bolnavă.

2. Evitarea hrănirii nou-născutului cu lapte matern cu ajutorul biberonului, până mama nu-l va învăța cu suptul la sân. Astfel copilul va prefera alăptatul la sân și nu alimentarea artificială.  

3. După naștere copilul și mama ar trebui să fie în aceeași încăpere astfel încât să aibă un contact permanent. 

4. Poziționarea corectă a copilul la sân, pentru a evita procesele inflamatorii și alte complicații ale glandelor mamare. Pentru a poziționa copilul corect, consultați un specialist.

5. Alăptarea copilul la prima cerere în cantitatea de care are el nevoie. În acest caz, copilul va fi sătul. De asemenea, alăptarea continuă are un efect pozitiv asupra lactației și asupra psihicului și emoțiilor copilului.

6. Durata alăptării trebuie să fie stabilită de copil. Nu se recomandă să încetați alăptarea, până când copilul nu va elibera mamelonul.

7. Nu înlocuiți alăptatarea pe timp de noapte cu biberonul. Alăptarea pe timp de noapte asigură lactația și protecția împotriva unei sarcini aproape șase luni. Laptele matern pe timp de noapte este foarte hrănitor și are cea mai mare valoare nutritivă.

8. Excludeți orice lichid suplimentar - apă, sucuri și compoturi din fructe. Este recomandat să se folosească doar laptele matern (laptele „de la început” îi permite copilului să-și aline setea).

9. Nu obișnuiți copilul cu alimentarea din sticlă sau cu suzeta. Alimentarea complementară ar trebui să fie făcută folosind o cană specială, linguriță sau pipetă.

Recomandări ale OMS privind alăptarea

10. Nu se recomandă schimbarea sânului, până când copilul nu îl golește pe primul. Ultimele picături de lapte au o valoare nutritivă mai mare, așa că, dacă mama se grăbește să-i ofere cel de-al doilea sân, copilul nu va primi acești nutrienți. Acest lucru duce la probleme cu digestia și dereglări intestinale ale copilului.

11. Evitarea spălării frecvente a mameloanelor, ceea ce duce la pierderea unui anumit strat, format în jurul areolei, și la apariția fisurilor. Sânii pot fi spălați doar o dată pe zi în timpul igienei obligatorii înainte de culcare.

12. OMS recomandă renunțarea la verificarea constantă a greutății corporale a nou-născutului dacă asta este făcută mai des decât o dată pe săptămână. Chiar dacă copilul nu a luat în greutate, nu înseamnă că este vorba despre unele abateri de la „normă”, dar acest fapt cu siguranță influiențează starea de spirit a mamei. Însă, după cum știți, orice stres influiențează negativ asupra lactației.

13. Stoarcerea sânilor doar în caz de necesitate. Pentru ca în sâini să nu rămână lapte, este necesară dezvoltarea un regim alimentar adecvat, cu golirea completă a sânului. Stoarcerea este necesară numai atunci când este vorba de încetarea alăptării copilului pentru o perioadă nedeterminată, sau ieșirea mamei la serviciu.  

14. Până la 6 luni nu se include diversificarea, deoarece laptele matern este tot de ce are nevoie copilul.

15. Comunicarea cu femeile care au alăptat cu succes și au o experiență bună în acest sens. Sunt necesare sfaturi practice de la grupuri de suport pentru mame care nu au încă experiența alăptării.

16. Alăptarea copilului până la 2 ani, așa încât încetarea completa a alăptării să nu-i provoace traume psihologice.

Recomandări ale OMS privind alăptarea

Aceste recomandări OMS ar trebui respectate deoarece au fost elaborate de specialiști în domeniu pentru a asigura confortul și dezvoltarea psihologică a mamei și a copilului.

Tu nu ar trebui să ușor la ceea ce OMS recomandă ca, în calitate de domeniul principal de activitate din specialiști în acest domeniu - pentru a asigura un maxim de confort și dezvoltarea psihologică a mamei calm copilului.