Finalizarea procesului de alăptare

Când și cum înțărcăm copilul

-
//
30.06.2014

De obicei, copilul este gata pentru înțărcare, atunci cînd i-au apărut toți dinții de lapte, aproape se stinge reflexul de supt, iar frecvența de alăptare se reduce la 2 - 4 ori în zi, de regulă acest abandon se întîmplă pe la vîrsta de 2 - 3 ani. Uneori procesul de alăptarea este întrerupt din cauza îmbolnăvirii mamei sau datorită apariției unei noi sarcini. Este recomandabil să se oprească procesul de alăptarea cît mai lent și să nu coincidă cu pauzele mari: de exemplu, atunci cînd mamele sunt plecate la lucru.

Finalizarea procesului de alăptare

Cînd ar trebui să încheiați procesul de alăptare

Mulți medici pediatri consideră că copilul ar trebui să fie alăptat pînă în clipa în care singur va renunța la laptele matern, ceea ce se întîmplă de obicei, pînă la sfârșitul celui de al treilea an de viață. OMS recomandă alăptarea pînă la doi ani și să continue alăptarea, doar dacă mama și copilul își vor dori acest lucru. În sprijinul recomandării OMS, copiii care sunt alăptați la sîn mai mult decît media, tind să aibă o sănătate mai bună și abilități intelectuale deosebite. În favoarea lactației prelungite ar trebui să menționăm, că aceasta reduce riscul de cancer de sîn, pentru mame.

Oare devine laptele inutil (își pierde din proprietăți) după un an de alăptare?

Opinia conform căreia, după un an de alăptare laptele matern își pierde din proprietățile sale unice, este eronată. Numeroase studii au arătat că în cel de-al doilea și al treilea an de alăptare, el încă conține toate proteinele necesare copiilor: carbohidrați, grăsimi, vitamine, minerale, substanțe biologic active, precum și multe alte componente care stimulează dezvoltarea creierului copilului și oferă tot ce este necesar pentru păstrarea stării de sănătate și pentru creșterea viguroasă a acestora.

Cum putem determina cît este de pregătit copilul pentru înțărcare

Pentru luarea deciziei cu privire la înțărcare, mama poate fi ghidată nu numai după considerentul vîrstei copilului, dar, de asemenea, și cît de pregătit este să facă acest lucru.

În cazul în care mama a obosit de alăptatul fără sfîrșit, atunci această situație poate contribui la o limitare rezonabilă cu privire la frecvența numărului de mese, precum și absențe periodice ale mamei de acasă, aceasta este o metodă mai bună decît încetarea bruscă a procesului de alăptare. Cu cît mai des copilul este alăptat, cu atît mai mult stres va fi pentru el încetarea bruscă a alimentației  la sîn.

În plus, încetarea alăptării nu elimină problema adulților de a-și învăța copilul să se calmeze cu ușurință sau să adoarmă singur. Stresul cauzat de încetarea bruscă de la lactație va provoca dificultăți la deprinderea copilului cu noile abilități.

Prin urmare, perioada potrivită pentru a opri copilul de la alăptat este atunci cînd copilului îi vor ieși toți dinții de lapte, se va începe prin a înceta să-l mai hrăniți pe timp de noapte și de doar cîteva ori în zi.

Finalizarea procesului de alăptare

Cum să îndepărtați copilul de la sîn

Este bine dacă înțărcarea are loc treptat și cu dragoste. Regulile, cum ar fi „te hrăneaște mama după ce va termina de pregătit supa” sau „ești mare deja iar în stradă deja nu sugi”.

Atunci cînd copilul începe să se lipească de dv numai pentru mîngîiere și plăcere puteți trece la pasul următor. Este nevoie să învățați copilul să „se trezească” fără piept: dacă mama va fi trează și ocupată cu pregătirea micului dejun, copilul mai ușor va fi distras de la dorința de a suge, ceea ce în cazul în care mama stă lîngă el acesta va încearca cu disperare să „ajungă" la ultimele 5 minute de plăcere.

Ultimul pas, cel mai dificil, este să obișnuiți copilul să adoarmă fără piept. Dacă copilul are mai mult de doi ani începeți să-l învățați să adoarmă fără să-l legănați în timpul somnului diurn, este probabil că copilul va înceta pur și simplu să doarmă în timpul zilei, însă experții recomandă să se mențină acest obicei cel puțin pînă la 5 - 6 ani. Prin urmare, este mai bine să practicați adormirea „ca maturii”, în timp ce vă pregătiți pentru somnul de noapte, iar apoi, cînd se formează deprinderea, încetați să mai recurgeți la legănarea copilului și în timpul somnului diurn.

Pentru ca copilul să înceapă să adoarmă fără să sugă, suptul ar trebui sa fie doar o parte din ritualul de adormire și nu singura posibilitate de a adormi. Baia, masajul, cărțile, poveștile, cîntecele de leagăn, îmbrățișările – acest ritual trebuie să fie complex, atunci ve-ți face fără alăptare, îndreptînd atenția copilului spre alte acțiuni. Pentru început puteți negocia cu copilul dumneavoastră probabilitatea de a reduce timpul detinat suptului, de exemplu, să nu sugă pînă adoarme pe deplin, 1-2 minute și apoi să adoarmă în brațele mamei. După ceva timp, copilului îi va fi dat sînul doar simbolic, iar apoi va fi oprit complet de la sîn. Cel mai greu va trece deprinderea de a fi hrănit noaptea. Acest lucru se întîmplă de obicei atunci cînd copilului îi va crăpa gingia ca să-i crească toți dinții, iar el nu se va mai trezi în toiul nopții pentru a merge la oliță.

Finalizarea procesului de alăptare

În ce cazuri nu trebuie înțărcați copiii

În cazul în care un copil este bolnav, mai ales atunci cînd el suferă de tulburări intestinale acute, cu încetarea alăptării este mai bine să se aștepte. Nu este bine să înțărcți în vreme caldă de vară și nici imediat după vaccinare. Contraindicațiile pentru înțărcare pot fi începutul unor noi faze în viața copilului (deprinderea la oliță, prima vizită a bonei, etc).

Ce trebuie să faceți dacă doriți să opriți brusc alăptarea

În unele situații grave, cum ar fi separarea pe termen lung a mamei și copilului, îmbolnăvirea mamei care necesită pe termen lung tratament care este incompatibil cu procesul de alăptare, este necesar să se oprească lactația. În nici un caz nu trageți sînii, deoarece aceasta crește riscul de rănire a glandelor mamare și provoacă infecția lor, dar nu reduce cantitatea de lapte produsă. În orice caz, este mai bine să se evite utilizarea de medicamente hormonale (Parlodel, Bromocriptina), deoarece acestea sunt dăunătoare pentru organismul mamei și poate provoca complicatii, cum ar fi: vedere încețoșată, reacții alergice, crampe în mușchii gambei; precum și scăderea tensiunii arteriale pînă la colaps (căderea tensiunii pune în pericol viața) și multe altele.