Indiferent dacă are 3 luni sau 4 ani, copilul se poate îneca ușor cu mâncare. Chiar și atunci când este alăptat, micuțul poate inhala mai mult aer sau o cantitate mai mare de lapte și automat se îneacă.

Cum procedăm când copilul se îneacă?

Copiii mici prezintă un risc ridicat de înecare sau asfixiere cu alimente. Astfel, atunci când dințișorii încep să crească, micuțul parcurge o perioadă de diversificare și are tendința de a înghiți alimentele.

Toate alimentele prezintă un risc de sufocare pentru cel mic, dar cu adevărat periculoase sunt alimentele tari și întregi.

Înecarea produce o senzație inconfortabilă copilului, dar acesta poate respira, plânge și scoate diferite sunete. În astfel de situații, trebuie să fii stăpână pe tine, să nu te panichezi și să te concentrezi asupra problemei celui mic.

Înecarea și asfixierea sunt două lucruri diferite

Se spune că înecarea este un proces normal la copii în perioada diversificări. Apare, de obicei, fie când copilul are prea multă mâncare în gură, fie când nu mestecă suficient de bine alimentele.

Dacă copilul scoate sunete înseamnă că nu îi sunt blocate căile aeriene, poate respira, ceea ce înseamnă că nu s-a înecat.

De cele mai dese ori, sufocarea induce panică în rândul părinților. Apare când un aliment rămâne blocat la nivelul căilor respiratorii. Dacă sunt blocate doar parțial căile respiratorii, organismul încearcă să le elibereze prin tuse. O blocare completă reprezintă o urgență medicală.

Încurajează-l să mestece

Atunci când copilul se îneacă, nu încerca să-i scoți alimentele din gură, deoarece ai putea să împingi obiectul spre căile respiratorii. Încurajează-l să mestece, să tușească sau să scuipe alimentele. După ce micuțul înghite sau scuipă surplusul, îi poți da apă sau lapte.

Dacă cel mic respiră, nu încerca să-l lovești pe spate sau să faci compresii ale pieptului deoarece este posibil să agravați situația prin împingerea alimentului mai mult într-o poziție periculoasă.

De asemenea, dacă copilul nu poate respira, nu poate vorbi și nu tușește sau, mai grav, se învinețește la față, sună la ambulanță.

Cum procedăm când copilul se îneacă?

Atenție!

Copilul se poate sufoca în urma unei reacții alergice la un aliment consumat.