mamaplus

Vitamine pentru copii în sezonul rece al anului: de ce sunt necesare și pe care să le alegi?

-
//
25.11.2020

Pe timp de iarnă, sortimentul de legume, fructe și verdețuri este redus semnificativ. Cele vândute în magazine nu conțin cantitatea necesară de vitamine și minerale pentru menținerea imunității, vitalitate și, pur și simplu, dispoziție bună. Iarna e perioada în care trebuie să ai grijă de sănătatea ta și a întregii familii.

Zilnic tot auzim mituri despre diverse subiecte, inclusiv legate de vitamine: „este mai bine să consumi fructe decât să iei vitamine”, „doar vara poți să-ți faci provizii pentru toată iarna”, „vitaminele înseamnă chimie care poate face doar rău”. Analizând cercetări și studii științifice, fiecare dintre aceste mituri poate fi ușor de demontat.

Vitaminele nu se acumulează în organismul uman, nu pot fi stocate din timp și pentru tot sezonul rece, ele sunt rapid eliminate din corp prin excreție. Prin urmare, organismul trebuie hrănit zi de zi cu vitamine. Chiar și cu o dietă echilibrată și corectă este dificil să obții tot setul necesar de vitamine doar din alimentație. Conform mai multor cercetări, complexele de vitamine hrănesc organismul chiar mai bine decât cele din alimente.

La ce vârstă ar trebui să începi?

Nou-născuții încep să primească toate vitaminele și mineralele necesare din laptele matern, iar copiii care trec la hrana artificială - din amestecul de lapte praf. Alimentele solide și hrana pentru copii conțin toate vitaminele necesare dezvoltării. O excepție în primul an de viață este vitamina D, care ar trebui luată suplimentar pentru prevenirea rahitismului. Medicii pediatri recomandă administrarea vitaminei D de la două luni după naștere până la vârsta de doi ani. Copiii mai mari pot lua un complex de multivitamine. Vitaminele joacă un rol important pe tot parcursul copilăriei, mai ales în perioadele de creștere - prepubertate și pubertate.

Cum să alegi?

Fiecare părinte alege în mod individual un set de vitamine pentru copilul său, ținând cont de recomandările de vârstă, dacă nu are posibilitatea de a se consulta cu un specialist. Este necesar să acorzi atenție la complexele care conțin cel mai variat set de vitamine. Acestea sunt 13 la număr, iar vitaminele D și cele din grupul B trebuie să fie prezente în complex. Ține cont de doză, care ar trebui să fie aproape de 100% din necesarul zilnic recomandat în funcție de vârstă. În complex, vitaminele trebuie să fie echilibrate în conținut și dozaj. Nu este de dorit ca o vitamină să fie prezentă în aproape 100% din normă, iar alta să nu atingă nici măcar 15%.

 • Vitamina D - foarte importantă pentru prevenirea rahitismului la bebelușii mai mici de un an, formarea danturii și a oaselor în copilărie și perioada de adolescență;
 • Vitaminele grupului B - întărirea sistemului nervos al copilului, stimularea creierului, reducerea oboselii, somnolenței și supraexcitației;
 • Vitamina A - esențială pentru vedere, îmbunătățirea stării pielii și a dinților, întărirea imunității;
 • Vitamina C - benefică pentru profilaxia bolilor în sezonul rece;
 • Vitamina E - necesară pentru deteriorarea membranelor mucoase, problemele digestive și respiratorii, întărirea corsetului muscular;
 • Fierul ajută la menținerea nivelului normal de hemoglobină;
 • Magneziul elimină oboseala și anxietatea crescută;
 • Zincul contribuie la normalizarea digestiei, sănătății părului și unghiilor.

MamaPlus.md îți spune ce complexe de vitamine pentru copii pot fi găsite în farmaciile și magazinele specializate din Chișinău.

Complex de vitamine pentru copii de la Alevia

mamaplus

Setul de vitamine pentru copii Alevia, produs în România, este perfect echilibrat în ceea ce privește combinația de vitamine și minerale care asigură dezvoltarea armonioasă a celor mici. Complexul ajută la sănătatea sistemului osos, muscular, imunitar și nervos al copilului. Produsele contribuie la reducerea oboselii, slăbiciunii, epuizării fizice și mentale, datorită celor mai esențiale vitamine indispensabile unui copil în creștere. Setul conține nu doar vitamine, ci și minerale.

Complexul de vitamine ALEVIA poate fi procurat în rețeaua FARMACIA FAMILIEI

Preț: Alevia Vitamine, Mineral Junior caps. - de la 130 de lei

Site

Facebook

Natures Aid - complex de multivitamine pentru copii de la 3 luni până la 5 ani

mamaplus

Producătorul englez Natures Aid oferă pe piață multivitamine 100% naturale pentru copii, sub formă de picături. Acest complex de vitamine nu conține conservanți, arome, coloranți și poate fi oferit sugarilor fără teama că ar putea manifesta reacții alergice. Setul include nouă vitamine naturale, care sunt necesare pentru dezvoltarea armonioasă a bebelușului în primii ani de viață: A, D, С, B1, В2, В3, В6, В12, В5.

Complexul de vitamine poate fi procurat în rețeaua de farmacii ELODY

Preț: Multivitamine pic. 50 ml (3 luni - 5 ani) gust de portocală Natures Aid - 142 de lei

Site

Facebook

FORVITA KIDS sirop multivitamine

mamaplus

FORVITA KIDS sirop multivitamine este o combinație de vitamine necesare copiilor în sezonul virozelor. Atunci când alegeți un complex de vitamin pentru copii este important să atrageți atenția la particularitățile fiziologice în funcție de vârsta copilului. Siropul Forvita Kids conține un complex de vitamin necesare pentru dezvoltarea copiilor.

Siropul se recomandă copiilor începând cu vârsta de un an.

Siropul multivitamine poate fi achiziționat în farmacia online APTEKA.MD

Preț: Forvita Kids sirop multivitamine – 103 lei

Site

Vitamine ALFAVIT

mamaplus

Un complex de vitamine pentru copii care include cele mai necesare vitamine și minerale pentru creșterea normală și dezvoltarea copilului, fiind potrivit pentru copiii de la 3 ani. ALFAVIT nu conține conservanți, coloranți artificiali sau aromatizatori și la fabricarea sa se respectă toate recomandările științifice pentru aportul separat și comun de nutrienți. Complexul conține 13 vitamine și 9 minerale. Totodată, este bogat în fier, seleniu, iod și calciu, oferindu-i copilului tot ce are nevoie pentru o creștere sănătoasă și armonioasă.

Complexul de vitamine poate fi achiziționat în rețeaua de magazine ”Prăvălia Vieții”

Preț: Vitamine ALFAVIT – 220 lei

Adrese:

 • Chișinău, CC ATRIUM, str. Albișoara, 4;
 • CC MARIȚA, bd. Dacia, 27;
 • CC SOIUZ, str. Alecu Russo, 1;
 • CC ATLANTIC, str. Armenească, 51A, butic 12A;
 • Green Hills, str. Cuza-Vodă, 21;
 • CC Sun City, str. Pușkin, 32;
 • CC Family Shopping Center, str. M. Sadoveanu, 20/1.

Site

Facebook       

Baby Formula Ursuleț multivitamine Evalar

mamaplus

Complexul de vitamine Baby Formula îmbunătățit cu minerale este elaborat sub forma unor ursuleți gumați din marmelada, fiind destinat copiilor începând cu vârsta de 3 ani. Acest complex conține cantitatea necesară de vitamine și minerale pentru copii în perioada creșterii și a dezvoltării sale armonioase. Complexul de vitamine contribuie la fortificarea organismului, creșterea poftei de mâncare, îmbunătățirea memoriei și a atenției. Baby Formula are la bază sucuri naturale și nu conține coloranți artificiali, aromatizatori sau conservanți. 

Multivitaminele Baby Formula pot fi achiziționate în magazinul online SANATATE MARKET

Preț: Baby Formula Ursuleț multivitamine Evalar – 174 lei

Site

Vitamine pentru copii Swiss Energy

mamaplus

Brandul elvețian Swiss Energy a lansat o serie de vitamine concepute pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, la preț accesibil. Chiar și în cazul unei alimentații echilibrate, organismul are nevoie de vitamine, mai ales în perioada sezonului rece. Soluția ar fi un complex de vitamine și minerale. Swiss Energy propune o serie de vitamine și minerale pentru copii: pentru un zâmbet sănătos și oase puternice - BONES&TEETH, pentru creșterea imunității - IMMUNITY BOOST, pentru creșterea armonioasă și dezvoltarea copilului - HEALTHY GROWTH, iar pentru o gândire lucidă și creativitate la superlativ alegeți SMART BRAIN, bogat în fier și zinc.

Vitaminele Swiss Energy pot fi achiziționate în magazinul online FREI.MD 

Prețuri:

 • Swiss Energy IMMUNITY BOOST - 169 lei;
 • Swiss Energy HEALTHY GROWTH – 169 lei;
 • Swiss Energy BONES & TEETH – 269 lei.

Site

Facebook

Sirop polivitaminic Bebevit de la Vitapharm-Com

mamaplus

O regulă importantă pentru dezvoltarea organismului copilului este consumul și asimilarea unei cantități necesare de vitamine. Doar părinții pot observa anumite semne ale deficienței de vitamine la copii: Vitamina C – vindecarea rănilor sau a tăieturilor nesemnificative se produce mai greu, viroze frecvente, vânătăi pe corp. Dacă cel mic are pofta de mâncare scăzută și obosește mai repede, atunci are nevoie de vitamina B12 sau fier. Compania farmaceutică moldo-americană “Vitapharm-Com” a elaborat siropul polivitaminic Bebevit care îi va asigura copilului complexul necesar de vitamine și minerale pentru creșterea și dezvoltarea sa, întărirea imunității și echilibrarea tuturor proceselor fiziologice din organism.

Siropul polivitaminic poate fi achiziționat în farmaciile din oraș (Felicia, Hippocrates, Orient)

Preț: Sirop polivitaminic Bebevit de la Vitapharm-Com de la 105 lei

Site

Vitamina D3 kids de la LEBEN

mamaplus

Organismul copilului are nevoie constantă de o cantitate mare de substanțe nutritive, în special pentru stimularea creșterii. Deficiența de vitamina D3 poate duce la rahitism. Dar, chiar și în cazul în care această vitamină lipsește într-o doză mică, imunitatea are de suferit, ceea ce duce la apariția anumitor afecțiuni. Vitamina D3 poate preveni rahitismul, participă la procesul de asimilare și reabsorbție a calciului, întărește imunitatea, îmbunătățește rezistența la bacterii, viruși și alți factori externi, îmbunătățește funcționarea organelor interne (inima, ficatul, rinichii). Brandul european LEBEN vă pune la dispoziție un produs calitativ și natural pentru menținerea unui mod sănătos de viață.

Vitaminele produse de brandul LEBEN pot fi achiziționate în rețeaua de farmacii HIPPOCRATES

Prețuri: Multivitamine Baby Leben – 194 lei, Vitamina D3 Leben – 165 lei

Site  

Facebook

Vitamine gumate Herbasaurus 

mamaplus

Complexul Herbasaurus destinat copiilor începând cu vârsta de 4 ani îi va asigura micuțului tău cantitatea de vitamine necesare pentru dezvoltarea și creșterea sa armonioasă. Vitaminele gumate Herbasaurus sunt o alternativă delicioasă uleiului de pește în profilaxia rahitismului și conține o cantitate suficientă de vitamina C pentru fortificarea imunității. Vitaminele gumate conțin șase vitamine din grupa B (В1, В2, В3, В5, В6, В12), care au un efect benefic asupra sistemului nervos central și cel cardio-vascular, precum și a sistemului digestiv. Complexul de vitamine va contribui la ameliorarea sindromului oboselii la copii care apare în urma deficienței de vitamine în organism. Vitaminele gumate Herbasaurus de la NSP asigura doza zilnică necesară de fier, care ajută la combaterea anemiei. Drajeurile gumate au un gust plăcut de papaya, lămâie și portocală.

Complexul de vitamine Herbasaurus Сhewable Vitamins poate fi achiziționat în magazinul online NATR.MD

Preț: Herbasaurus Сhewable Vitamins - 743 lei

Site  

Facebook