În timpul sarcinii apar schimbări semnificative în aspectul fizic al femeilor. Pe lângă provocările acestei perioade, este foarte important să nu neglijezi exercițiile fizice și să le practici cu grijă, alături de specialiști cu experiență. Lipsa de mișcare în perioada sarcinii ar putea duce la înrăutățirea stării generale și a dispoziției viitoarei mămici. Antrenamentele regulate sunt benefice pentru femeile gravide, având o influență pozitivă asupra sistemului cardiovascular, respirator și a sistemului nervos.

mamaplus

Cum influențează gimnastica starea generală a viitoarelor mame?

Dacă viitoarea mămică nu are contraindicații, atunci poate opta pentru orice antrenament pentru gravide: în sala de sport, centru de fitness sau bazin. Astfel, sarcina va deveni o perioadă și mai frumoasă, iar femeia se va simți mai bine atât din punct de vedere fizic, cât și moral. Este foarte important ca aceste activități să se desfășoare sub supravegherea medicului și a antrenorului. Mamele care fac mișcare au un risc mai scăzut de a suferi rupturi în timpul nașterii, îmbunătățesc metabolismul fătului, diminuează stresul emoțional și își vor reveni mai ușor după naștere.

Ce tip de efort fizic este permis în ultimul trimestru de sarcină?

În ultimele săptămâni de sarcină, fătul se dezvoltă și crește rapid, ceea ce le face pe mămici să se simtă mai obosite și să facă mai puțină mișcare. Chiar dacă suferiți de retenția de apă, aveți dificultăți de respirație și simțiți un disconfort în zona lombară, este important să nu renunțați definitiv la antrenamente. Oricât de mic ar fi acel efort fizic, el vă va ajuta să scăpați mai rapid de durerile de spate, va normaliza tensiunea arterială și va opri depunerile de grăsime nedorite. Antrenamentele ar trebui continuate și în cazul în care vă simțiți bine, doar că într-un tempou mai redus.

În ultimul trimestru nu ar trebui să faceți prea multe întinderi, pentru că s-ar putea să suferiți niște accidente nedorite. Este important să monitorizați pulsul, care nu ar trebui să depășească 110-120 bătăi pe minut.

În al treilea trimestru de sarcină puteți practica următoarele genuri de sport:

 • Pilates. Ajută la pregătirea corpului pentru naștere. Un complex de exerciții creat special pentru gravide va contribui la o circulație mai bună a sângelui și vă va oferi toată energia necesară.
   
 • Yoga. Oferă relaxarea necesară viitoarei mămici. Elementele de bază din Yoga vă vor ajuta să vă pregătiți ligamentele și mușchii pentru naștere, iar complexul de exerciții pentru respirație vă vor învăța să respirați corect și vă vor ușura astfel procesul nașterii, relaxând sistemul nervor și îmbogățind sângele cu oxigen.
   
 • Aqua aerobic. O activitate foarte plăcută, care nu suprasolicită deloc coloana vertebrală.

În ce situații activitățile fizice sunt contraindicate femeilor însărcinate

Nu ar trebui să faceți sport, dacă:

 • Aveți amețeli destul de frevent;
 • Aveți diverse tipuri de dureri;
 • Vedere defocalizată;
 • Contracții intense la nivelul uterului;
 • Sângerări;
 • Amorțeli;
 • Accelerarea bătăilor inimii.

Dacă faceți sport și simțiți că ceva nu este în regulă, ar trebui să încetați activitatea imediat.

Toate prețurile indicate mai jos sunt valabile la data publicării articolului: 21.05.2021

MamaPlus.md vă prezintă lista centrelor din Chișinău unde se desfășoară activități sportive pentru femeile însărcinate.

Pilares pentru femei însărcinate de la PilatesM Studio

mamaplus

PilatesM Studio este primul și, în prezent, singurul centru specializat de Pilates din Republica Moldova. Studioul a pregătit pentru vizitatorii săi întreaga gamă de echipamente speciale. Instructorii vă vor învăța să lucrați pentru sănătatea dvs. și vă vor ajuta să vă transformați viața într-una mai bună și mai fericită. Pentru viitoarele mămici, antrenorii studioului au elaborat o schemă specială și un complex de exerciții eficiente și sigure: pentru a se menține în formă, pentru a se pregăti de naștere și pentru a elimina durerea de spate și de articulații. Specialiștii centrului participă la cursuri de instruire continuă în ceea ce privește activitatea corpului uman, psihosomatica, osteopatia și kinesiologia.

Prețuri: primul antrenament individual – 300 lei, antrenament de grup (de probă) – 100 lei, 10 antrenamente de grup - 60 €, 20 de antrenamente de grup 100 €.

Telefon: +373 79 727 279
Adresa: Chișinău, str. S. Lazo, 34

Site
Facebook

Activități fizice pentru gravide la AQUATERRA SPORT SCHOOL

mamaplus

Aquaterra Sport School oferă un program variat de antrenamente pentru viitoarele mămici și pentru mamele cu copii. Antrenamentele de Pilates pentru femeile însărcinate presupun exerciții care întăresc mușchii abdomenului și zona pelvină. În timpul antrenamentului, respirația se normalizează, volumul pulmonar se extinde și flexibilitatea sistemului musculo-scheletic se îmbunătățește. În cazul viitoarelor mămici, acest tip de exerciții va preveni flatulența, va reduce la minimum congestia în zona pelvină și va crește mobilitatea coloanei vertebrale. Aqua aerobica presupune un complex unic de gimnastică în apă adaptat pentru femeile însărcinate, care va pregăti nu numai grupele de mușchi solicitate în timpul nașterii, dar va servi și drept impuls motivațional în procesul de naștere.

Program: grupele pentru femei însărcinate activează de două ori pe săptămână.

Telefon: +373 22 850 550
Adresa: Chișinău, str. Ginta Latină, 12/13

Site
Facebook

Curs online pentru gravide de la Galina Tomaș

mamaplus

O echipă de profesioniști a elaborat un program brevetat și un set de recomandări de tipul unui centru online de nutriție și sport. Echipa se ocupă de testarea fiziologică și nutrițională, în baza cărora creează un program individual pentru atingerea scopurilor propuse și a rezultatului dorit. În program este inclus un curs online, seminare informative săptămânașe, un complex de antrenamente fizice, sfaturi utile și recomandări privind respirația corectă sub supravegherea instructorilor profesioniști.

Prețuri: cursul online de nutriție și sport pentru gravide - 60 €/lună, 2 €/zi + 6 € bonus
Numere de telefon: + 373 60 26 51 11, +373 60 88 66 88

Site

Yoga pentru femei însărcinate la Ansuya Yoga

mamaplus

La Ansuya Yoga, viitoarele mame pot să beneficieze de un program special începând cu prima lună de sarcină. Exercițiile practicate de gravide sunt absolut diferite de cele obișnuite.

În ce constă programul:

 • Exerciții speciale pentru deschiderea bazinului și un travaliu mai ușor;
 • Discuții tematice privind pregătirea pentru naștere;
 • Exerciții de respirație.

Prețuri: antrenament individual – 25 de euro/ 50 de euro (prețul depinde de instructorul de yoga selectat)
Telefon: +373 0799 97 272
Adresa: Chișiău, str. Ciuflea, 6

Facebook

Fitness pentru gravide la Evaśport

mamaplus

Grupele pentru femei însărcinate activează de două ori pe săptămână în cadrul filialei din centrul capitalei. Se recomandă începerea antrenamentelor nu mai devreme de trimestrul doi de sarcină. Cu ajutorul acestor antrenamente viitoarea mămică va scăpa de hipertonus, stres și se va pregăti ușor pentru naștere.

Program de lucru: miercuri și vineri, de la 11:15
Preț: abonament - 550 lei/lună

Numere de telefon: +373 0791 41 477, 078 221 100
Аdresa: Chișinău, str. Ismail, 50

Facebook

Antrenamente individuale pentru gravide la Fly Yoga Studio

mamaplus

În dependență de starea generală a viitoarei mămici, yoga poate fi practicată pe toată durata sarcinii. Studioul vă propune antrenamente individuale pentru gravide cu un instructor profesionist. Ședințele de Yoga vă vor ajuta să combateți: oboseala, schimbările de dispoziție, edemele, varicele, durerile de spate și excesul de greutate. Fly Yoga Studio este un loc unic unde vă vom ajuta să găsiți calea spre propria lume interioară. Mișcările lente combinate cu respirația adâncă au un efect benefic asupra organismului viitoarelor mămici și a bebelușilor care se dezvoltă în burtici. Ședințele de Yoga sunt bune și în perioada postpartum pentru restabilirea tonusului muscular și relaxare.

Preț: antrenament individual - 300 lei
Telefon: +373 079 832 300
Adresă: Chișinău, str. 31 august 1989, 110

Site
Facebook

Antrenamente individuale pentru gravide la Fitnessclass

mamaplus

Fitnessclass este un centru de fitness unde puteți beneficia de un program individual de antrenamente pentru viitoarele mame, luând în considerare cerințele personale ale fiecărei femei.

Prețuri: abonament pentru 3 luni - 2400 lei + antrenament individual - 300 lei/ un antrenament.

Numere de telefon: +373 022 877 007, 078 88 70 07
Adresă: Chișinău, str. Alba-Iulia, 75

Site
Facebook