Ai slăbit! Felicitări! Ai reușit să te autodepășești. Este un lucru lăudabil. Ai scăpat de acele kilograme în plus care îți făceau viața cu fiecare zi tot mai grea și mai nefericită. Acum totul s-a schimbat, indicatorul de pe cântar te face să zâmbești cu mândrie, dar tot nu ești pe deplin mulțumit. Asta pentru că a mai rămas o singură problemă pe care vrei să o înlături - pielea întinsă. Scapă de ea prin abdominoplastie - o intervenție despre care vorbește în detalii chirurgul plastician Anatolie Taran din cadrul Centrului Medical TerraMed.

Anatolie Taran
Medic chirurg plastician
Centrul Medical TerraMed

Abdominoplastia este o intervenție chirurgicală prin care se elimină excesul de piele de pe abdomen. În urma acestei proceduri abdomenul ptozat devine mai plat și mai ferm, întrucât se repară și musculatura abdominală. Astfel, abdominoplastia asigură o remodelare corporală completă.

Uneori exercițiile fizice pot tonifia pielea foarte bine. Cu mult efort ea se retrage pe corp și nu rămâne lăsată. Asemenea cazuri sunt mai rare, mai ales dacă grăsimea a fost eliminată tot prin intervenție chirurgicală sau dacă a fost redusă într-un timp foarte scurt (de obicei, cu ajutorul unei diete drastice).

Preț pentru abdominoplastie? Acest aspect ar trebui să te preocupe în ultimul moment. Îți spunem doar atât: în timpul operației pot fi eliminate chiar și 12 kg de țesut de piele și țesut adipos. Nu-i așa că e un rezultat pentru care ești gata să investești?

Metode prin care poți scăpa de „colăcel’’: Pielea rămasă pe abdomen în urma pierderii în greutate mai este numită colăcel sau șorț. Denumirea vine de la aspectul pe care-l are pielea lăsată.

Trebuie de menționat că nu doar persoanele care au scăpat de multe kilograme se confruntă cu această problemă. Fâșia inestetică de piele o pot avea și persoanele cu o greutate normală, dar care au mereu abdomenul evidențiat. În ambele cazuri, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, șorțul este eliminat prin intermediul abdominoplastiei.

mamaplus

După o consultație amănunțită și minuțioasă, fiecărui pacient îi este recomandat un anumit tip de abdominoplastie.

  • Abdominoplastie totală – implică două incizii, în zona inferioară a abdomenului și la nivelul buricului, se elimină excesul de piele, iar ulterior se aliniază și întăresc mușchii abdominali.
  • Miniabdominoplastie – se recomandă persoanelor ale căror țesut adipos este localizat sub ombilic. În acest caz se intervine cu o singură incizie, iar ombilicul nu este repoziționat.
  • Abdominoplastia extinsă – este înlăturată atât pielea de pe abdomen, cât și cea de pe șolduri și coapse.
  • Abdominoplastia circumferențială – este destinată persoanelor care au un surplus mare de piele, din cauza pierderii excesive în greutate. Incizia este realizată în jurul taliei.

Mămicile, mai ales cele care au avut mai multe sarcini, rămân adesea cu pielea de pe abdomen lăsată. Dacă burtica nu s-a dus odată cu pierderea kilogramelor acumulate în sarcină, atunci s-ar putea să nu mai dispară niciodată.

Pentru mămicile care-și doresc totuși să arate ca odinioară, este recomandată operația de abdominoplastie. Pe lângă faptul că vor scăpa de burtica proeminentă, vor evita în același timp și o operație pentru vergeturi. Asta pentru că abdominoplastia le înlătură și pe acestea. 

mamaplus

Perioada de recuperare și riscurile postoperatorii

Intervenția chirurgicală de abdominoplastie se face doar sub anestezie generală. Operația durează 2-4 ore. În funcție de starea pacientului, acesta este externat după 1 sau 3 zile de spitalizare. Pentru ameliorarea durerii și stării de disconfort, pacientului îi sunt administrate medicamente și perfuzii. 

Perioada de recuperare este lungă, dar foarte motivantă, mai ales că îți vei vedea abdomenul plat. Burtierele elastice se poartă o perioadă de 2 luni, iar cicatricile se aplatizează după 3-6 luni de la intervenție. 

Riscurile postoperatorii ar putea fi: sângerare, reacții alergice, tromboze. Acestea însă sunt din start eliminate prin intermediul medicației antitrombotice.

Abdominoplastia se interzice a fi efectuată în cazul în care te confrunți cu boli cardiace, pulmonare, diabet zaharat, obezitate morbidă sau dacă ești fumător înrăit. 

Chirurgul plastician Anatolie Taran din cadrul Centrului Medical TerraMed poate răspunde la toate întrebările despre indicații și contraindicații.

Adresă: mun. Chișinău, str. Trandafirilor, 15/4; str. Cuza Voda, 44 a
Telefon: +373 (22) 202 373

mamaplus