mamaplus

Pediatrul Olesea Vaculin, despre febra albă la copii. Ce să faci când copilul are febră, dar extremitățile sunt reci?

-
//
04.10.2021

Potrivit specialiștilor, există două tipuri de febră – cea roz și cea albă. Este important ca părinții să poată face deosebirea corectă între ele, pentru că sunt absolut diferite. În caz de febră roz, copilul are urechile și obrajii de culoare roz, iar mâinile și picioarele îi sunt fierbinți. În caz de febră albă, copilul are fața și urechile palide, iar picioarele și mâinile, deși are temperatură ridicată, îi sunt reci.

Potrivit medicului pediatru Olesea Vaculin, febra albă este destul de periculoasă și de obicei este însoțită de spasme vasculare. Acestea nu vor permite scăderea temperaturii chiar și după administrarea antipireticelor. Mai mult decât atât, această stare poate cauza convulsii și prin urmare părinții ar trebui să elimine în primul rând spasmul și apoi să restabilească circulația normală.

Cum apare și ce factori determină apariția spasmului vascular?

”Dacă copilul are tegumentele roze, umede și fierbinți, atunci e vorba despre lipsa unui echilibru între producerea și eliminarea căldurii. Adică organismul micuțul elimină tot atâta căldură cât și produce. Apropo, în acest caz starea generală a micuțului e puțin afectată și, de cele mai multe ori, nu trebuie de întreprins nimic pentru a scădea temperatura. Iar febra înaltă și extremitățile reci, precum și paliditatea pielii și apariția frisoanelor demonstrează prezența spasmului vascular.

De obicei, starea copilului se înrăutățește – devine palid și apatic. Printre altele, anume insuficiența de apă în organism provoacă aceste simptome: sângele în timpul febrei și a fricțiunilor devine mai vâscos și circulă mai greu. În afară de aceasta, se pot înregistra disfuncții ale sistemului nervos central și tensiune arterială scăzută, care favorizează apariția spasmelor.”, afirmă medicul pediatru Olesea Vaculin.

Dacă micuțul are picioarele reci în timp ce are febră, moleșeală și paliditate, atunci trebuie să vă adresați imediat la medic. Până la sosirea lui, trebuie să încălziții micuțul cu un termofor sau să-i faceți masaj la mâini și la picioare.

În ce cazuri este nevoie să apelați de urgență la medic?

În unele situații, consultația cu specialiștiii nu trebuie amânată.

 • Copilul nu a împlinit încă vârsta de 3 luni, dar temperatura s-a ridiat până la 39°С
   
 • Copilul care are febră este apatic și palid: renunță să bea, urinează rar, urina este mai concentrată și are culoare galben-închis
   
 • Temperatura este însoțită de vomă și diaree
   
 • Antipireticile și procedurile contra febrei nu au efect
   
 • Copilul are convulsii

În toate situațiile enumerate e nevoie de ajutorul medicului. Nu ezitați să chemați ambulanța și să urmați sfaturilor medicului.