Unii copii care au fost bolnavi de COVID-19, după tratament, au nevoie de cursuri de reabilitare. Specialiştii recomandă plimbatul la aer liber şi un regim alimentar mai bogat în vitamine. Potrivit medicilor, în majoritatea cazurilor, micuții au suportat forme uşoare, iar cei care au avut o formă mai gravă, au fost supuşi şi unor intervenții chirurgicale.
„Post-COVID, copilaşul are nevoie de plimbări la aer curat, de a evita contactul cu alte persoane care sunt infectate, o alimentație caloric diversificată bine adaptată în dependență de vârstă şi posibil şi vitaminoterapia. Cei care au avut formele severe au nevoie şi de suportul pneumologilor, posibil de mai multe proceduri”, spune Ala Jivalcovschi, şefa Secției Pediatrie de la Spitalul "Emilian Coțaga".
Medicii din cadrul Spitalului pentru copii "Emilian Coțaga" din capitală au menționat că majoritatea copiilor au suportat formele uşoare şi medii ale bolii, însă cei în stare mai gravă s-au ales cu anumite consecințe şi în prezent au nevoie de o recuperare mai îndelungată.
„Marea majoritate a copiilor care au fost în forme uşoare şi medii practic nu vor avea nicio repercusiune asupra stării de dezvoltare. Aceste forme extrem de grave erau determinate de asemenea şi de comorbiditățile pe care le aveau aceşti copilaşi. Am avut câțiva copilaşi care au făcut pneumonii distructive care au necesitat şi suport chirurgical şi aici va fi necesară şi reabilitarea post-COVID”, a menționat medicul pediatru Ana Coeva.
Potrivit Ministerului Sănătății, de la începutul pandemiei, peste 12 mii de copii s-au îmbolnăvit de COVID-19.