mamaplus

5 sfaturi pentru mamele aflate la primul copil

-
//
27.01.2021

Atunci când devii mamă pentru prima dată, e firesc ca anumite experiență și trăiri să-ți fie necunoscute și în unele situații să nu știi cum este mai bine să reacționezi.

Pentru că în mediul on-line există o mulțime de informații și sfaturi despre cum să devii o mamă bună și pentru că nici oamenii din jur nu se prea dau în lături de la a-ți spune ce este mai bine pentru tine și copilul tău, îți propunem câteva recomandări de la psihologul Scarlett Onică, care, sperăm, să-ți prindă bine.

1. Evită să ceri sfaturi persoanelor cu păreri foarte rigide
Sunt oameni pentru care există numai un singur adevăr, al lor și restul nu importă, iar dacă cineva crede sau face lucrurile puţin diferit este evident că nu face bine. Din acet motiv e bine să nu ceri sfaturi de la astfel de persoane, altfel te poți pomeni în situații extrem de neplăcute și să începi să te îndoiești de tine, crezând că nu ești o mamă bună.

2. Evită să fii tu însăți rigidă!
Nu exista soluții general valabile pentru situațiile ce apar în viața copilului tau. Un lucru poate funcționa la un copil și poate fi absolut ineficient pentru altul. Așa că nu încerca să găsești o soluție universală, pentru că nu există. Totodată, nu-ți impune opiniile altor mămici, pentru că dacă, de exemplu, copilul tău adoarme în pătuț, dacă îi pui o melodie, această metodă poate să nu funcționeze cu alți copii. 

3. Nu compara copilul tău cu pruncul altei mame
Copiii sunt diferiți. Chiar și frații nu sunt la fel, nemaivorbind de copiii străini, drept urmare, nu-i compara. Astfel de discuţii mereu comparative „Al meu face „aşa”. Al tău nu face?” reprezintă o sursă importantă de stres pentru proaspetele mămici şi unul dintre factorii care contribuie la nesiguranţa de sine a unei mame. Bucură-te de fiecare moment petrecut cu puiul tău, pentru că fiecare etapă este extrem de importantă și, cu siguranță, nu vrei să ratezi ceva.

4. Evită discuţiile cu „mame-eroine”
Pentru a se prezenta într-o lumină pozitivă, multe mame au tendința să exagereze și să preamărească fiecare succes al ei sau al copiilor ei și să omită părțile mai puțin plăcute, creând astfel impresia că sunt mame impecabile. Astfel de mame discută doar despre nopţile în care puiuţii lor dorm toată noaptea (şi nu menţionează nopţile în care se trezesc de 5 ori), povestesc doar întâmplările în care copilul a mâncat tot, devansează puţin vârsta la care copilul s-a întors, a stat în fund, s-a ridicat în picioare, a mers, a vorbit. Tot ele susțin că totul este pur și simplu perfect în viața lor și că a fi proaspătă mămică este „floare la ureche”. Astfel de discuţii te pot face să te gândeşti că faci tu ceva greşit sau că e ceva în neregulă cu copilul tău.

5. Evită discuţiile cu mamele care se plâng mereu de cât de greu le e
Există și cealaltă extremă, mamele care mereu văd partea goală a paharului și se victimizează. Interacțiunea cu astfel de persoane cu ele te vor demoraliza şi te vor face ai aşteptări catastrofale cu privire la evoluţia copilului tău. Dacă pruncii lor nu dorm toată noaptea la vârsta de doi ani, nu înseamnă că micuțul tău, care are acum câteva luni şi e normal să se trezească toată noaptea, va face la fel până la doi ani.