Concediul medical pentru îngrijirea copilului în Moldova. Interviu cu specialistul Mariana Arapan

Concediul medical pentru îngrijirea copilului în Moldova. Interviu cu specialistul Mariana Arapan

-
//
27.04.2016

Concediul medical, ce poate fi mai simplu? Te îmbolnăvești, mergi la policlinică, acuzi stare de rău și ți se acordă concediu medical. În realitate însă totul este un pic mai complicat. Pentru unii laringita sau traheita pot constitui temeiuri pentru concediu medical și internare, alții se pot trata cu succes în condiții de ambulatoriu, iar alții – chiar la serviciu. Însă atunci când se îmbolnăvesc copiii, adulții cu siguranță nu refuză un concediu de boală. Cui și cum se acordă concediul medical în țara noastră, precum și despre toate particularitățile acestei proceduri ne-a povestit medicul de familie Mariana Arapan.

Concediul medical pentru îngrijirea copilului în Moldova. Interviu cu specialistul Mariana Arapan

Concediul medical pentru îngrijirea copilului în Moldova. Interviu cu specialistul Mariana Arapan Ce înseamnă concediu medical și în ce condiții putem beneficia de acesta?

Să începem prin a spune că certificatul de concediu medical este un document eliberat de o instituție medicală, care permite persoanei să confirme la serviciu incapacitatea ei temporară de muncă. Concediul medical se acordă atunci când angajatul, din cauza stării de sănătate, nu își poate executa obligațiile prevăzute de contractul de muncă. În cartela medicală se efectuează înscrierea că pacientul este „temporar incapabil de muncă”. Certificatul se eliberează și se prelungește pe baza examenului efectuat de medicul de familie, a investigațiilor de laborator, iar la necesitate, după un consult la specialistul de profil. Atunci când prelungește concediul medical, medicul ia în calcul dinamica stării bolnavului, precum și eforturile fizice și psihico-nervoase de la serviciu, care pot influența asupra stării pacientului. 

Certificatul de concediu medical nu se eliberează în cazurile când persoana:

  • și-a cauzat premeditat daune sănătății;
  • și-a pierdut capacitatea de muncă în urma comiterii unei crime;
  • a urmat tratament forțat, conform hotărârii judecătorești, cu excepția persoanelor cu dizabilități mintale;
  • se afla în detenție sau în proces de expertizare medico-legală;
  • a neglijat serviciile medicale sau de reabilitare care îi stau la dispoziție;
  • a prezentat acte false;
  • s-a deplasat peste hotarele ţării în perioada aflării în concediul medical.

Concediul medical pentru îngrijirea copilului în Moldova. Interviu cu specialistul Mariana Arapan Câte zile pe an este plătit concediul medical?

Sunt plătite toate zilele concediului medical. Conform legislației în vigoare, primele cinci zile sunt plătite de angajator, iar următoarele zile ale concediului medical sunt plătite din contul statului. În cazul unor îmbolnăviri ușoare, medicul de familie are dreptul să acorde concediu medical pentru trei zile, apoi pacientul trebuie să vină din nou la consult, iar medicul decide să prelungească sau nu concediul pentru alte trei zile. Prin urmare, medicul de familie are dreptul să acorde concediu medical pentru șase zile în total. Dacă starea sănătății bolnavului în aceste șase zile nu se îmbunătățește, problema privind prelungirea concediului medical este soluționată de o comisie medicală, care poate acorda între 1 și 10 zile de concediu. În cazul maladiilor infecțioase, medicul de familie poate elibera pacientului un certificat de concediu medical pentru un termen de 5 zile. În caz de pierdere a capacității de muncă pe motiv de tuberculoză, SIDA și maladie oncologică, certificatul de concediu medical poate fi eliberat pentru o perioadă de 30 zile calendaristice, timp în care pacientul merge la diferite proceduri, chimioterapie etc. În astfel de situații sau în cazuri de traumatisme serioase, concediul medical se poate prelungi până la 180 de zile sau mai mult. În sate procedura este un pic diferită. Acolo medicul de familie poate decide singur referitor la acordarea unui concediu medical pentru 6 zile, iar apoi să îl prelungească, la necesitate, pentru încă 6 zile.

Concediul medical pentru îngrijirea copilului în Moldova. Interviu cu specialistul Mariana Arapan

Concediul medical pentru îngrijirea copilului în Moldova. Interviu cu specialistul Mariana Arapan Cine are dreptul la concediu medical?

În Moldova dreptul la concediu medical îl au toate persoanele angajate cu contract de muncă. De asemenea, concediul medical se acordă cetățenilor cu contracte temporare de muncă, tuturor elevilor și studenților, precum și șomerilor care beneficiază de indemnizație de șomaj.

Totodată, persoana care lucrează 360 de zile pe an, la necesitate, are dreptul la concediu medical cu o durată de 120 de zile pe an. Cele care lucrează în baza unui contract individual de muncă cel mult un an sau sunt angajate în lucrări sezoniere, precum și șomerii care sunt înregistrați la oficiul pentru ocuparea forței de muncă şi care beneficiază de indemnizație de șomaj au dreptul la 30 de zile de concediu medical pe an.

Concediul medical pentru îngrijirea copilului în Moldova. Interviu cu specialistul Mariana Arapan Cui i se acordă concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, mamei sau tatălui?

Până la vârsta de trei ani, este preferabil ca acest concediu să fie acordat mamei. Dacă însă mama nu poate, din anumite motive, să îngrijească micuțul, concediul medical este acordat tatălui. Dacă există documente care confirmă că ambii părinți nu pot beneficia de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, acesta se acordă bunicii sau bunelului.

Concediu pentru îngrijirea copilului bolnav se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 10 ani. În continuare, consideră statul, copilul este destul de mare încât să se poată îngriji singur. În cazul în care copilul suferă de boli grave (tuberculoză, SIDA, maladii oncologice) sau are un anumit grad de dizabilitate, părintelui i se acordă concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav până la împlinirea de către acesta a vârstei de 16 ani.

Concediul medical pentru îngrijirea copilului în Moldova. Interviu cu specialistul Mariana Arapan Ce este de făcut dacă în familie s-au îmbolnăvit doi copii?

Și aici sunt prevăzute câteva variante de acordare a concediului medical. Atunci când în familie se îmbolnăvesc doi copii și tratamentul ambilor poate fi efectuat concomitent în condiții de ambulatoriu, mamei sau tatălui i se acordă un concediu medical pentru ambii copii bolnavi. Dacă micuții se îmbolnăvesc pe rând, atunci unuia dintre părinți i se eliberează certificat medical pentru fiecare copil separat.

În cazul în care unul dintre copii necesită spitalizare, iar al doilea poate fi tratat la domiciliu, de concediu medical pot beneficia ambii părinți. Unul dintre ei, de exemplu mama, se va afla la spital și va îngriji un copil, iar tata va rămâne acasă cu al doilea.

Concediul medical pentru îngrijirea copilului în Moldova. Interviu cu specialistul Mariana Arapan

Concediul medical pentru îngrijirea copilului în Moldova. Interviu cu specialistul Mariana Arapan Există vreun termen maxim pentru concediul medical de îngrijire a copilului bolnav de care poate beneficia mama (ruda, tutorele)?

Perioada maximă pentru care părintelui i se acordă concediu medical de îngrijire a copilului bolnav este de 14 zile calendaristice – în cazul unor maladii uşoare, atunci când ajutorul medical se acordă în condiţii de ambulatoriu. Dacă micuţul este spitalizat, concediul medical poate fi acordat pentru o perioadă mai mare, dar care nu depăşeşte 30 de zile calendaristice. Dacă după externare copilul necesită îngrijire la domiciliu, concediul de boală poate fi prelungit. Totodată, cumulativ pentru un an, concediile medicale de îngrijire a copilului bolnav nu pot depăşi 120 de zi. De regulă, aici se includ şi concediile medicale acordate pentru tratamentul mamei.

În cazul în care copilul suferă de boli contagioase sau oncologice, tuberculoză, SIDA, este imobilizat într-un aparat ghipsat ori este supus unor intervenţii chirurgicale, certificatul pentru îngrijirea copilului bolnav se eliberează pentru toată perioada de îngrijire necesară.

Concediul medical pentru îngrijirea copilului în Moldova. Interviu cu specialistul Mariana Arapan Cum se plăteşte concediul medical de îngrijire a copilului bolnav?

Concediul pentru îngrijirea copilului bolnav care nu a împlinit 10 ani sau a copilului cu dizabilităţi care nu a atins vârsta de 16 ani se plăteşte în temeiul certificatului de concediu medical eliberat unuia dintre părinţi. Dacă nici mama, şi nici tata, din cauze întemeiate, confirmate documentar, nu pot îngriji copilul bolnav până la atingerea vârstei de 10 ani şi aceeaşi situaţie există în cazul copilului grav bolnav sau al copilului cu dizabilităţi în vârstă de până la 16 ani, de concediu medical plătit pot beneficia alte persoane asigurate, de exemplu tutorele, alt membru al familiei, bunica sau bunelul.

Dar există şi cazuri când nu se acordă indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav, de exemplu dacă micuţul se îmbolnăveşte în timpul concediului anual plătit sau al concediului din cont propriu al părinţilor. Indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav nu se plăteşte nici dacă mama este în concediu de maternitate şi după sistarea sau încetarea contractului individual de muncă.

Concediul medical pentru îngrijirea copilului în Moldova. Interviu cu specialistul Mariana Arapan Cum se eliberează certificatul de concediu medical dacă părintele are un serviciu de bază şi unul prin cumul?

De regulă, certificatul de concediu medical se eliberează pentru locul de muncă de bază. Pornind de la experienţa mea, pot spune că părintelui i se eliberează un original al certificatului, iar el decide singur unde să îl prezinte. Duplicatul certificatului medical se eliberează doar în caz de pierdere a originalului sau deteriorare a acestuia, când informaţia conţinută nu mai este vizibilă.

Concediul medical pentru îngrijirea copilului în Moldova. Interviu cu specialistul Mariana Arapan

Concediul medical pentru îngrijirea copilului în Moldova. Interviu cu specialistul Mariana Arapan Cine eliberează certificatul de concediu medical?

În cazul în care copilul este tratat ambulatoriu, decizia privind eliberarea certificatului medical pentru o durată de până la 6 zile este luată de medicul de familie, iar prelungirea acestuia, la expirarea termenului de 6 zile, este decisă de către o comisie medicală. Dacă adultul sau copilul este internat, certificatul de concediu medical se deschide în instituția medicală unde se află acesta, iar după externare, concediul medical poate fi prelungit de către medicul de familie în comun cu comisia medicală.

Concediul medical pentru îngrijirea copilului în Moldova. Interviu cu specialistul Mariana Arapan Concediul de îngrijire a copilului bolnav se include în vechimea de muncă totală?

Desigur, concediul de îngrijire a copilului bolnav se include în vechimea în muncă şi nu poate fi vorba despre o întrerupere a acesteia. Mai mult, cei trei ani de concediu de maternitate, de care poate beneficia orice femeie asigurată, de asemenea se includ în vechimea totală de muncă. La expirarea celor trei ani de  concediu de maternitate, mama poate solicita concediu de îngrijire a copilului pentru încă trei ani, şi aceştia fiind incluşi în vechimea de muncă a mamei, dar acesta este o altă temă, la care vom vorbi separat.

A pregătit Irina Captelchina